Güneş tutulmasıyla ilgili batıl inançlar sadece depremle sınırlı kalmıyor. Anadolu’nun bazı bölgelerinde Güneş tutulmasının uğursuzluğa işaret olduğunun ve 'kötü şeyler' olacağı beklentisi sık görülüyor. Güneş tutulduğunda davul çalmanın ya da gürültü yapmanın kötülükleri uzak tuttuğuna inanılıyor.
Tuva Türkleri’ne göre parlayan Güneş’in gündüz vakti karanlığa gömülmesinin sebebi Güneş’in bir ejderha tarafından yutulmasıydı. Bu yüzden, Güneş tutulması sırasında olabildiğince gürültü yapılıyordu. Böylece Güneş’i yutan ejderha korkup kaçacaktı.
Eski Yunan inançlarında, güneş tutulması kızgın tanrıların öfkesinin belirtisiydi. Güneş tutulmasından sonra türlü doğal afet ve felaketler le cezalandırılacaklarına inanıyorlardı.
Eskimo kültürünün Güneş tutulması inancı da oldukça ilginç… Eskimolara göre kardeş olan Güneş ve Ay birbirleriyle kavga ederler. Kavgadan sonra kaçan Güneş, kardeş Ay tarafından yakalanır ve böylece Güneş tutulması meydana gelir.
Hindistan’ın da en büyük batıl inançlardan biri Güneş tutulması… Güneş tutulmasının gerçekleştiği vakitlerde tek bir insanın bile kalmadığı Hindistan sokakları, ancak tutulma sona erdiğinde normale dönüyor. Çünkü Hindular, tutulma sırasındaki Güneş ışınlarının zehirli olduğuna inanıyor. Hinduların bu inançları günümüzde de devam etmekte…
Bazı Avrupa ülkelerinde halen inanılan batıl inançlar yüzünden Güneş tutulması sırasında hamile kadınlar ve küçük çocuklar eve kapanıyor. İtalya ise güneş tutulmasını farklı yorumlayanlardan… İtalya’da tutulma sırasında dikilen çiçeklerin diğer çiçeklere kıyasla tüm yıl boyunca parlak renkte olacağına inanılıyor.