Bu teknoloji her gün kan şekerini ölçmek için parmağı göze sokma gereksinimini ortadan kaldırabilir. Ayrıca diyabetik retinopati ve glokom gibi diyabet sebepli göz hastalıklarının tedavisi için de çok etkili bir yöntem olabilir.
Ürün, lensi kablosuz bir şekilde şarj eden ve lensle kablosuz olarak iletişim kurabilen bir gözlükle birlikte geliyor. Göze ilaç verebilen elektronik lensler bir ay boyunca kullanılabiliyor. Testlerde, göz yaşındaki glikoz konsantrasyonunun kan şekerini ölçmek için alternatif bir örnek teşkil edebileceği görüldü. Akıllı lens-gözlük ikilisi ayrıca diyabet hastalarının glikoz seviyesini sürekli kontrol ederek, kan şekerindeki ani artış durumlarında hastayı bilgilendirebilir. Ayrıca diyabet ile ilişkili göz rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
Nasıl çalışıyor?
Lens, ortasında çember şeklinde bir devre bulunan iki yumuşak silikon hidrojel katmanından oluşuyor. Devrede glikoz sensörü, mikrodenetleyici çip, ilaç verme sistemi ve gözlükten kablosuz olarak güç alabilmek için bir indüksiyon bobini bulunuyor. Bu yenilikçi parçalar sayesinde göz yaşı glikoz seviyesi yükseldiğinde sensörün akım çıktısı artırılıyor ve çip bu bilgiyi gözlüğe kablosuz olarak gönderiyor.
Hasta daha sonra sesli komutlar ile gözlüklere, çipe ilaç verme sinyali göndermesini söyleyebiliyor. Çip de içinde ilaç bulunan 10 adet kanaldan birine bir elektrik akımı gönderiyor. Altın elektrot zarı ile kaplı bu kanallar elektrik akımıyla birlikte etrafındaki zarı çözüyor ve içindeki ilacı göze aktarıyor.
Bilimciler ilerideki aşamalarda gözlüğün içine yerleştirilecek bir kontrol devresi ile bu işlemin otomatik hale getirilebileceğini, böylece sistemin ne zaman ilaca ihtiyaç duyulduğuna kendi başına karar verebileceğini belirtiyor. Diyabetin yanı sıra araştırmacılar lensin diğer göz hastalıkları ve enfeksiyonları da tedavi etmek için kullanılabileceğini ifade ediyor.
Akıllı lens ile diyabet tedavisi!
Akıllı lens ile diyabet tedavisi!
Piramit Haber Piramit Haber
Bilim & Teknoloji
Güney Kore, Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (POSTECH) araştırmacılar diyabeti takip etmek ve hastalık için ilaç vermek amacıyla kullanılacak akıllı kontakt lens – gözlük birleşimi bir teknoloji geliştirdi.
Paylaş: