Kemikler, neandertallerin yalnızca at ve ren geyiğiyle değil, aynı zamanda birbirlerinin etiyle de beslendiğini ortaya koyuyor.
Mağarada ortaya çıkarılan kemikler, 40,000 yıl önce yaşamış bir bebeğe, bir çocuğa ve dört yetişkin insana ait. Yapılan araştırmalar kemiklerin kesildiğini, parçalandığını ve içlerindeki iliğin çıkarıldığını ortaya koyuyor.
Belçikalı arkeolog Christian Casseyas, mağarada inkar edilemez şekilde yamyamlığa dair kanıtların bulunduğunu belirtiyor.
Kemiklerin ait olduğu tarih, neandertallerin dünya üzerindeki son zamanlarına işaret ediyor. O zamanlardan sonra neandertallerin yerini Homo sapiense bıraktığı biliniyor ki bu iki tür aralarında çiftleşerek çoğaldı ve modern insanın ortaya çıkmasını sağladı.
Araştırmalar aynı zamanda ilkel olarak adlandırdığımız neandertallerin zannettiğimizden daha zeki canlılar olduğunu kanıtlıyor.
Kemikler üzerinde yapılan incelemeler, neandertallerin yalnızca kendi türünün etiyle beslendiğini değil, ölüleri için düzenledikleri özel ritüellerin de var olduğunu ortaya koyuyor. Bu da, onların zekası hakkında bugüne değin yaptığımız varsayımları boşa çıkarıyor.
Neandertal yamyamlığına ait kanıtlar daha önce İspanya ve Fransa’da da ortaya çıkarılmıştı.
Neandertaller Yontma Taş Devri’nden bu yana Goyet’te bulunan mağaralarda barınıyorlardı. Bu mağaraların ilk ortaya çıkarılışı ise 19. yüzyılın ikinci yarısında paleontolojinin babalarından Edouard Dupont (1841-1911) tarafından gerçekleştirildi. O günden bu yana ise mağarada bulunan insan kemikleri araştırma altında.
Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nden Helene Rougier tarafından oluşturulan ekip, bugün kemiklerin sırrını ortaya çıkarmaya çalışıyor.
Yapılan araştırmalar, kemiklerin kesildiğini, parçalandığını, eklem yerlerinden ayrıldığını ve kullanılan aletlerle etten sıyırıldığını gösteriyor. Araştırmacılar, bulunan insan kemiklerinin durumunun, ren geyiği ve at kemiklerinin durumuyla aynı olduğunu da ekliyor.
Neandertallerin kendi türlerini yedikleri kanıtlanmış olsa da, bilim insanları bunun neden ve nasılı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor
Mağarada bulunan kemiklerin aynı zamanda alet yapımında da kullanıldığını ortaya koyan araştırmacılar, yamyamlığın neandertaller arasında yaygın bir eylem mi, yoksa şans eseri rastlanan bir örnek mi olduğunu anlamaya çalışıyor. Ayrıca kemiklerin durumu, bu insanların yenmek üzere öldürülmediğini, öldürüldükten sonra yendiğini ortaya koyuyor. Akılda kalan soru işaretleri bir süre daha çözümsüz kalacak olsa da, neslimizin kendi türünün etiyle beslenen neandertallerden evrildiği artık bir gerçek..