Bartın-Amasra Tüneli'nin açılış törenine katılan Elvan, gazetecilerin yeni internet düzenlemesine ilişkin sorusu üzerine Anayasa Mahkemesinin daha önceki düzenlemeyi iptal ettiğini hatırlattı.
Önceki düzenlemede kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) geçici erişimin engellenmesine yetki veren madde bulunduğunu belirten Elvan, "Tabii özellikle hukukçu arkadaşlarımız bu konuda çalıştı. Orada değişikliğe gidiyoruz çünkü boşluk doldu" ifadesini kullandı.
Elvan, özellikle mili güvenlik ve kamu düzenini ilgilendiren hususlarda sıkıntı yaşayabilecekleri düşüncesiyle yeni çalışma yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu çalışmaya göre, kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda eğer kamu güvenliğini ilgilendiren durum söz konusu ise ilgili bakanın veya Başbakanlığın talebi üzerine TİB, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesini geçici sağlayabilecek ancak 24 saat içinde yine mahkemeye başvuru zorunluluğu, mahkeme kararının ise uygulanma zorunluluğu var.
Bu, Anayasamızın 22. maddesinde yer alıyor. 22. madde şunu ifade ediyor; 'Kamu düzeni, milli güvenlik, genel sağlık ve ahlakla ilgili durumlarda haberleşme hürriyetinin engellenemeyeceğini ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde yetkili kanunla düzenleme yapılabileceğini' ifade ediyor.
Biz de burada gecikmesinde sakınca bulunan hallerde örneğin, Milli Savunma Bakanlığımız, kamu düzeniyle ilgiliyse İçişleri Bakanlığımız veya Başbakanlığımız TİB'e 'Bu, kamu düzenini bozan bir durumdur, gecikmesinde sakınca vardır. Derhal erişimin engellenmesi gerekir' şeklinde talepte bulunması halinde TİB, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesini geçici sağlayacak.
Hemen akabinde mahkemeye karar için başvuracaktır. Mahkeme de 48 saat içinde kararını vermek zorunda."
500 BİN LİRA CEZA
Mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılması veyahut ilgili bölümün engellenmemesi durumunda 500 bin liraya kadar ceza uygulaması getireceklerine işaret eden Elvan, "Bu, bir anlamda özellikle sosyal medya ve internet şirketlerinin mahkeme kararlarını uygulamalarını teşvik edici düzenlemedir" şeklinde konuştu.
Elvan, yeni düzenlemenin Anayasa Mahkemesinden geri dönüp dönmeyeceğiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
"Anayasamızın 22. maddesine tamamen uygun bir düzenleme, (daha önce çıkarılan kanunun) Anayasa Mahkemesinden dönme nedeni, kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda daha önceki düzenlemede karar mercini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı olarak koymuştuk. Burada bir değişiklik yaptık. Bu konuda karar vermesi gereken 'ilgili bakan ve bakanlıktır' diye düşündük. Ben herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tamamıyla Anayasamızın 22. maddesine uygun."
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığı döneminde son derece kritik ve kamuoyuna açık olmaması gereken ortamda yaptığı toplantının kayıtlarının alınıp yayınladığına dikkati çeken Elvan, "Ulusal güvenliğimizi tehdit edici birtakım yayınlarla her zaman karşı karşıya kalabiliriz. Bu gibi durumlarda gecikmesinde sakınca bulunması söz konusu ise ilgili bakanlık karar verecek ve TİB'e erişimin engellenmesi için talepte bulanacaktır. Daha önceki düzenlemeden farkı, kararı veren TİB değil, ilgili bakanlık veya Başbakanlık olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Elvan, TİB'in yeniden yapılandırılmasıyla ilgili soru üzerine, bu konuda daha önce gerekli açıklamaları yaptığını, bunun zaruri olduğunu, çalışmaları tamamlayarak Bakanlar Kurulu'na sunduklarını belirterek, "Bakanlar Kurulu'nda tartıştıktan sonra belki sizlerle paylaşabiliriz ama şu aşamada paylaşacak durumda değilim" dedi.
Karayolları Genel Müdürü ve yardımcısının görevden alındığı iddiasıyla ilgili soruyu "Karayolları Genel Müdürümüz izinli şu anda, görevden alınması gibi bir durum söz konusu değil" şeklinde yanıtlayan Elvan, daha sonra makam aracını kullanarak Bartın-Amasra Tüneli'nden geçti