Araştırmalar Hacettepe Üniversitesi KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi'nden Prof. Dr. Sirel Karakaş ve Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş tarafından devlet desteğiyle yürütüldü.
Prof. Dr. Sirel Karakaş, yaptığı açıklamada, hazırladıkları teste tepki veren çocukların fonksiyonel MR'ını çektiklerini, normal, dikkat eksikliği olan ve üstün yetenekli çocuklarda farklı haritalar elde ettiklerini belirtti.
Türkiye'de birçok farklı disiplinden kişinin bir araya geldiği çalışmanın sonucunda Hacettepe Teknokent Ödülü aldıklarını vurgulayan Karakaş, ardından üniversitenin teknoloji geliştirme merkezinde Ar-Ge çalışmasına başladıklarını söyledi. Karakaş, şunları kaydetti: “Yazılım ve donanımdan oluşan ürünümüz, beyni uyarmak için değişik bataryaları içeren, hastane ortamlarında da kullanılabilir bir sistem. Yurt dışında bu cihazlar daha ziyade laboratuvar ve temel bilim çalışmaları için geliştirilmiş ve kullanımı oldukça zor. Medikal sınıf olmadıkları için de hastane ortamlarındaki klinik incelemelerde kullanılması mümkün değil. Cihazlarda kullanılan uyarım bataryalarının ise nasıl geliştirildiği belli değil.
Uyarım testleri de Türkler tarafından yapıldı
Medikal sınıf bileşenlerinden oluşan cihazın, gerek donanımının gerekse yazılımının teknisyenlerin kullanabileceği şekilde tasarlandığını anlatan Karakaş, uyarım testlerinin ise Türk örneklemlerinde yapılmış bilimsel araştırmalara dayandığını bildirdi.
Kendisinin aynı zamanda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji Bölümü başkanlığını, Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş'ın ise Sağlık Bakanlığı İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği başkanlığını yürüttüğünü, bu teknolojinin sahadaki uygulamalarını kurumlarında gerçekleştirdiklerini kaydeden Karakaş, uluslararası firmalarla cihazın üretimi ve pazarlanmasına yönelik ön anlaşmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.