Amerikalı bilim adamları, akarın hareketlerini hızlı kamerayla inceledi. Hız ve boyutu göz önüne alındığında bacakları dâhil 3 milimetre büyüklüğündeki ''Paratarsotomus macropalpis'', rekorun önceki sahibi kaplan böceğini geride bıraktı.
Bilim adamları, bu hayvanın rekor sürede durup yön değiştirebildiğini de gördü. Kaplan böceği bedeninin 171 katı mesafeyi bir saniyede kat edebiliyor. Araştırmanın sonuçları ''FASEB'' dergisinde yayımlandı.
Akarın vücut büyüklüğüne göre hızı, bir insanın saatte 2100 km hızla koşmasına denk geliyor. Araştırmada yer alan Pitzer College öğrencisi Samuel Robin, "Her şeyden hızlı olan bir canlıyı keşfetmek çok heyecan verici. Bu sayede yeni nesil robotlar ve biyometrik cihazların tasarımında yeni fikirler elde edebiliriz" ifadesini kullandı.
Akarın keşfedilmesinde rol oynayan Pomona College Biyoloji Profesörü Jonathan Wright, hayvanların bacaklarını hızla hareket ettirmelerinde kas biyokimyasının etkisini araştırırken akarlara yöneldiklerini söyledi. Wright, bağıl hız ve adım uzaklığının canlılar küçüldükçe arttığını, ancak bacakların hızla hareket etme kabiliyetinin bir limiti olması gerektiğini belirtti. Hayvan ve böcekler üzerinde yapılan araştırmalar, henüz 'üst limitin' ne kadar olduğunu ortaya çıkaramadı.
Paratarsotomus macropalpis akarının yakalanmasının da son derece güç olduğuna dikkat çeken Wright, "Kayalarda ve kaldırımlarda inanılmaz bir hızla ilerliyorlar. Kameralarda bile hareketlerini tespit etmek çok zor. Dahası 60 derecelik asfalt üzerinde bile zorlanmadan ilerleyebiliyorlar" ifadesini kullandı.