Yatan gönüllüler üzerinde yapılacak deneyler, uzatılmış uzay yolculukları sırasında astronotların sağlık ve güvenliğini sağlamak için çeşitli yollar bulmayı amaçlıyor.Yer çekimsiz ortamda seyahati baş aşağı uzanma ile taklit etmek de oldukça iyi bir yöntem. Nihayetinde yer çekimi olmadığı zaman kaslara binen yük de sıfıra iniyor. Böylece uzay yolculuğu sırasında vücutta meydana gelen değişimler gayet iyi bir şekilde gözlenebiliyor.
Çalışma sonucunda NASA’nın tamamlamayı umduğu üç ana görev bulunuyor:
1) Bireyin uzayda değişen psikolojisinin belirli görevleri nasıl etkilediğini görmek.
2) Belirli bir görevi gerçekleştirme yeteneğine psikolojik durumun ne denli etki ettiğini görmek.
3) Bu psikolojik durumların sebep olabileceği sağlık sorunlarına karşı ne tür önlemler alınabileceğini belirlemek.
Araştırmada iki farklı çalışma grubu yer alacak: egzersiz yapanlar ve yapmayanlar.
Habertürk'ün haberine göre, egzersiz yapan grup, yatar halde çalışabilmelerini sağlayan özel ekipmanlar ile birlikte egzersiz yapacaklar. Yapmayan grup ise sadece yatacak.
YATAKTAN KALKMAK KESİNLİKLE YASAK
Egzersiz yapmayan grup için tüm proje toplamda 97 gün sürerken, yapan grup için 105 gün sürecek. Egzersiz yapmayan grup için ilk 13, yapan grup için de ilk 21 gün içerisinde, NASA’nın tesisi içerisinde yataktan kalkıp hareket etmek mümkün olacak.
Ancak bu süreç bittikten sonra, 70 gün boyunca ayakta durulmasını gerektiren birkaç test haricinde deneklerin yatağından kalkması yasak olacak.
Ancak bu süreç bittikten sonra, 70 gün boyunca ayakta durulmasını gerektiren birkaç test haricinde deneklerin yatağından kalkması yasak olacak.
Süreç boyunca çeşitli deneyler de gönüllüler üzerinde uygulanacak. Kemik, kas ve kalp testleri ile dolaşım ve sinir sistemine yönelik testler yapılacak ve beslenme durumu ile vücudun enfeksiyonlara karşı savaşma kapasitesi de sürekli ölçülecek.70 gün boyunca yattığınız yerden hiç kalkmadan bilim insanlarının üzerinizde deneyler yapması karşılığında 18 bin dolar almaya değip değmeyeceğine ise siz karar vereceksiniz.
İki ayı yataktan kalkmadan geçirmek bir noktadan sonra işkence hâlini alacak olsa da, yattığınız süre boyunca insanlığın faydası ve uzay çalışmaları adına büyük bir fedakarlık yaptığınızı düşünerek içinizi rahatlatmanız da mümkün.