Bugün yeni çıkan modellerin çoğu 4 inç (10.16 cm) ve üzerinde boyuta sahip. Cep telefonu üreticileri son dönemde ‘supersize’ ya da Moda deyimiyle ‘XL’ modellere de önem veriyor. Tablet ile cep telefonu arasındaki ‘phablet’ler de bu büyük ekran isteğiyle doğan ara ürünler. Ancak telefonunuzun ekran boyutunu değiştirirken elinizin fiziksel durumunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Elleriniz küçükse çok büyük ekranlı bir telefonu kullanmanız zor olabilir.
Aynı zamanda büyük telefonlar daha ağır ve taşımaları da kolay olmayabilir. İdeal boyut hangisi mi? Sizin için araştırdık.
Erkekler daha avantajlı
* Hangi boyuttaki cep telefonunun ihtiyacınızı en iyi gidereceğini öğrenmede etkili olan üç faktör var. Ne görmek istiyorsunuz, başparmağınız nereye kadar erişebiliyor ve bir telefonu rahatlıkla nasıl taşırsınız?
* Büyük ekranla her zaman daha fazla şey yapabilirsiniz. Okuma, alışveriş, oyun, konuşma ekran büyüdükçe her zaman daha rahat. Çoğu insan dolgun parmaklara sahip olduğu için büyük ekranlı cep klavyeleri yazmayı kolaylaştırıyor. İmla hatalı mesaj yazma olasılığını azaltıyor.
* Akıllı ekranlarda en fazla başparmağımızı kullanıyoruz. Ancak ekran büyüdükçe başparmağın erişim alanı da azalıyor. Telefon üreticileri insanların bu konudaki kapasitesini zorluyorlar ama işletim sisteminde de en önemli uygulamaları ekranın tepesinden en altına indirmeye başladılar.
* Erkekler, büyük ekranlı telefonlarda daha şanslı görünüyor. Bir erkeğin başparmağı ortalama 7 santimetre civarında ve büyük ekranlarda başarılı sonuç alma olasılıkları daha yüksek.
BAŞPARMAĞINIZA GÖRE ALIN
* Cep telefonu alma kararı vermeden önce bir mağazada başparmağınızın kapasitesini test edebilirsiniz. Bir telefona çizim uygulaması indirin ve telefonu tek elinizle tutup başparmağınızla bir yay çizin. Böylece başparmağınızın rahatça erişebileceği ekran boyutunu öğrenebilirsiniz. Bu arada tek elle kullanılabilecek telefonlar ideal olsa da tek parmak yetmediğinde iki parmak da kullanmak sakınca yaratmıyor.
* Ağırlık, arka kapak dokusu ve kavrama da telefonda boyut tercihinde önemli konular. Herkese göre de değişen kavramlar. Plastik bir kılıf veya deri doku daha büyük bir telefonu tutmanızı kolaylaştırabilir. Ekran büyüdükçe pilin çabuk tükendiğini unutmayalım.
* Diğer bir sorun ise büyük inç’li bir telefonu nerede saklayacağınızla ilgili. Telefonunu devamlı cebinde taşıyanların ise ekran büyüdükçe kemerleri için bir aparat almaları gerekecek. Özetle, telefonlar giderek büyüyor ama bu insan elinin limitleri ve yeterliliğini değiştirmiyor.
Türkler büyük ekran seviyor
* GFK verilerine göre Türkiye’de son dönemde en çok satan cihazların yüzde 80’inin ekran boyutu 4 inç ve 4 inç’ten daha büyük.
* Ülkemizde de veri kullanımının artmasına bağlı olarak ekran boyutu 4-5 inç arasındaki cihazların giderek daha fazla tercih edileceği yönünde de öngörüler var.
* Ekran boyutu 5 inç’ten büyük olan ve phablet olarak adlandırılan modeller ise daha çok iş odaklı olan kullanıcılara hitap ediyor. Tablet gibi konumlandırılıyorlar.
* Türkiye’de ekranı 4 inç’ten küçük cihazlara olan talebin giderek azaldığı da görülüyor. Bu cihazlar daha çok akıllı telefona yeni geçen dolayısıyla data kullanmaya yeni başlayanlar tarafından tercih ediliyor.
Bellek, işletim sistemi ve kamera
Cep telefonu alım kararı verirken boyutu haricinde şunlara bakılması öneriliyor:
İşletim sistemi:
Android, iOS veya Windows Phone’dan oluşan işletim sistemlerinden hangisini kullanmak isteyeceğinize karar verin.
Özellikler:
İşlemci ve sistem belleği (RAM) gibi iki unsura bakmanız gerekiyor. Hızlı bir işlemci işinizi daha hızlı görmenizi sağlar. bugün son model telefonların çoğu dört işlemciye sahip. Orta segment telefonların çoğunun da 1-3 GB arasında RAM’i var.
Depolama alanı:
Fotoğraflar, önemli dosyalar ve uygulamalarınızı saklayabileceğiniz bir depolama alanı önemli. Günümüzde pek çok telefon 8 GB depolama alanıyla geliyor. Bazılarının SD kartla hafızasını yükseltmek mümkün oluyor.
Kamera:
Akıllı telefonlar fotoğraf çekme kültürünü kökten değiştirdi. Kameraları da giderek daha iyi hale geliyor. Seçerken iyi ve yüksek megapiksel çözünürlükte kamerası olmasına dikkat edin.
Operatör seçimi:
Yeni akıllı telefon satın aldığınızda Vodafone gibi operatörleri ve kontratlı satış seçeneklerini de araştırmayı unutmayın.
YENİ BİR ÜRÜN
Fiyatı 1.500 maliyeti 80$
İnternet devi Google’ın ABD’de sadece bir günlüğüne satışa çıkardığı ve ilk partisi 12 saatte tükenen akıllı gözlüğü Google Glass’ın fiyatı 1.500 dolar olmasına karşılık parça maliyetinin 80 dolar olduğu ortaya çıktı. Google’ın gözlüğü daha ucuz işçilik maliyetlerinin olduğu Çin yerine ABD’de üretmesinin fiyatın yükselttiği belirtildi.
Gözlüğün ana parçaları içinde en pahalı ürün 14 dolarlık fiyatla Texas Texas Instruments’ın çipi olurken, bunu 8 dolarlık Toshiba’dan alınan hafıza sistemi takip ediyor. TecInsight’ın yaptığı çalışma sonrası 79.8 dolarlık tahmini maliyet çıkarken, Google yetkilileri bu hesaplamanın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
YENİ BİR APP
100 bin bulmacalı oyun Androidli oldu
Bulmaca oyunu olan Fling!, iOS’dan sonra Android sisteminde de yerini aldı. Candycane App’in geliştirdiği eğlenceli oyunda 100 binden fazla bulmaca var. Her bir bulmaca tek bir çözüme sahip ve kolayca sonuca ulaşılabiliyor. Geri alma ve ipuçlarıyla tıkandığınız yerde yardım ediyor. Ücretsiz, arcade ve challenge ve frenzy olmak üzere dört oyun modu var.
Oyun tüylü sevimli topları parmaklarınızla fırlatarak oynanıyor. 35 farklı zorluk seviyesi olan oyunda zihninizi zorlayacak bölümler de var. İstediğiniz gibi ya da zamana karşı da oynayabiliyorsunuz. Yaptığınız skorları da sosyal medya hesabınızdan paylaşabiliyorsunuz. Her yaşa hitap ediyor.
YENİ BİR GİRİŞİM
Erkekleri alışverişte paketledi!
Erkeklere yönelik bir E-ticaret sitesi kuran Ersin Mete Ertürk, wwww.erkekpaketi.com’la çoğu erkeğin alışveriş konusunda sıkıntı yaşadığı iç çamaşırı, çorap, tıraş ürünleri ve prezervatif gibi ihtiyaçlarını karşılamak için üç buçuk ay önce faaliyete başladıklarını anlatıyor.
İlk yılın sonunda 3 bin aboneye ulaşmak istediklerini dile getiren Ertürk, şunları söylüyor: “Abonelikle satış yapıyoruz. Çok çalışan insanların ve özellikle yöneticilerin vakitleri olmadığını da görerek CEO’lara özel paket de oluşturduk. Bütün ihtiyaçların olduğu paketleri kişiye özel hazırlıyoruz.”
İlk yılın sonunda 3 bin aboneye ulaşmak istediklerini dile getiren Ertürk, şunları söylüyor: “Abonelikle satış yapıyoruz. Çok çalışan insanların ve özellikle yöneticilerin vakitleri olmadığını da görerek CEO’lara özel paket de oluşturduk. Bütün ihtiyaçların olduğu paketleri kişiye özel hazırlıyoruz.”