NASA tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık on ay süren 711 milyon kilometrelik yolculuğun ardından 21 Eylül 'de Kızıl Gezegen'in yörüngesine giren Mars Atmosfer ve Değişken Oluşum (Mars Atmosphere and Volatile Evolution -Maven) robotik uzay aracının, Güneş'ten kopan ve uzayda dolaşan parçacıkların Mars'ta neden olduğu fırtınaya ilişkin görüntü gönderdiği belirtildi.
Açıklamada, uzay aracının Ultraviyole Spektrograf aracılığıyla Kızıl Gezegen'i çevreleyen atmosferde seyrek olarak bulunan oksijen, hidrojen ve karbon koronanın kızılötesi görüntüleri ile koronaların altındaki atmosferde son derece değişken ozon tabakasının ayrıntılı bir haritasını gönderdiği kaydedildi.
Maven Projesi'nden Bruce Jakosky, uzay aracının yörüngesini alçaltarak üzerindeki cihazları denemeye başladığını söyledi.
NASA'nın Mars'a gönderdiği 10. uzay aracı olan Mavel, hala irtifasını ayarlamaya çalışıyor. Mavel, daha sonra Mars'ın üst atmosferini araştırmaya başlayacak.
671 milyon dolarlık uzay aracı, araştırmalarını Kızıl Gezegen'e inmeden yörüngeden yapacak ve bir yıl boyunca veri toplayacak.
ABD'nin Cape Canaveral Üssü'nden 18 Kasım 2013'te fırlatılan Maven, Dünya'nın komşusu Mars'ın milyarlarca yıl önce sıcak bir gezegenden nasıl soğuk bir gezegene dönüştüğüne ışık tutacak.
Mars'ın, bir zamanlar Dünya'ya benzer ve sıvı halde su barındırabilecek kadar kalın bir atmosfere sahip olduğu sanılıyor. Geçmişteki bir olay nedeniyle şimdiki soğuk çöl görünümüne bürünen Mars'ın atmosfer kalınlığı, Dünya atmosferinin yüzde biri kadar.
Mars'ın yörüngesinde halihazırda NASA'ya ait Mars Yörünge Kaşifi ve Mars Odyssey ile Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Mars Express uyduları da bulunuyor.