Yaşı 13,2 milyar olarak hesaplanan EGS8p7, aynı zamanda şimdiye kadar Dünya'nın da yer aldığı Samanyolu Galaksisi'nin en uzağında keşfedilen gök ada oldu.
Hubble Uzay Teleskobu sayesinde bulunan EGS8p7, galaksilerin oluşumuyla ilgili varsayımların yeniden gözden geçirilmesine yol açtı. Galaksi oluşumunun, 13,8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama'dan en az 500 milyon yıl sonra başladığı varsayılıyordu.
Evrenin derinliklerindeki galaksiler, teleskopların elde ettiği görüntülerde çok daha soluk ve daha kırmızı görünüyor. Bu galaksilerin, Dünya'ya uzaklığını belirlemek için ışığın dalga boyundaki değişimler ve kırmızıya kayma dereceleri ölçülüyor. EGS8p7 galaksisinin, kırmızıya kayma derecesi 8,68 olarak belirlendi. Daha önce bulunan en uzak galaksinin kırmızıya kayma derecesi 7,73'tü.
Baltimore Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü'nden Henry C. Ferguson, "Bu son derece heyecan verici bir buluş. En eski galaksiler, disk şeklindeki genç galaksilerden çok daha farklı bir yapıya sahip. Kadim galaksilerin, çok daha fazla sayıda büyük yıldıza evsahipliği yaptığına inanıyoruz" dedi.
Keşif, "Astrophysical Journal Letters" dergisinde de yayımlandı.