Piramit Haber

Savunma sistemlerinde yerliye dönüş başladı

Bilim & Teknoloji

Yeni projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne milli ürünler kazandıran TÜBİTAK; uydu, füze, radar ve sonar çalışmalarının ardından yazılım ve işletim sisteminde de yerli dönemine geçiş yaptı.

 Savunma sektöründeki tüm alanlarda kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi tamamen yerli olarak geliştirildi. Yerli yazılım ile insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojiler özgün olarak geliştirilebilecek. Bu sayede dışarıdan müdahale ihtimali de ortadan kalkacak.
Konuya dair değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İnsansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojiler artık özgün olarak geliştirilecek. Bu sayede dışarıdan müdahale imkânı tamamen ortadan kalkacak." dedi.
Dünyada Amerika, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi az sayıda ülkenin sahip olduğu Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi TÜBİTAK BİLGEM'e bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nce yerli imkânlarla ve Türk mühendisleri tarafından geliştirildi.

İşletim sisteminin ülke savunma sanayii için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, "Çünkü bunlar gömülü sistemler dediğimiz yazılımlar. Bu sistemler milli olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı kendinizi tam olarak güvende hissetmeniz mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz, ancak GİS gibi sistemleri milli yapamazsanız kafanızda her zaman kuşkular olacaktır.

TÜBİTAK dünyada sadece 11 adet bulunan 'DO-178B' sertifikalandırılabilir gerçek zamanlı işletim sistemini geliştirmeyi başardı. Bu sistemle dünyada 12'nci ürüne sahip olduk." değerlendirmesinde bulundu. Ergün, geliştirilen sistemle yurtdışına bağımlılığın kalmayacağına dikkat çekerek, "Devletlerin hayatında öyle bazı alanlar vardır ki, bu alanlarda muhakkak başarılı olmak zorundasınız.
Aksi taktirde ülkeniz savunmasıyla ilgili en stratejik noktalardaki mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız. Bu nedenle savunma sanayii alanındaki stratejik konularda ortaya konulacak ürünler ve çalışmalar milli olmalıdır, yerli olmalıdır." diye konuştu.
Azaltılmış maliyetler sayesinde uluslararası rekabet edebilir sanayi sektörüne destek olmasının önemli bir özellik olduğunu ifade eden Bakan Ergün, "Milli GİS Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenecektir.

Hükümetimizin koymuş olduğu her alanda millileşme hedefleri doğrultusunda üretilmesi planlanan milli otomobil, milli uçak, milli füze ve milli uydu gibi alanlarda millileşmeyi yüzde yüze çıkaracak sistem olacak diyebiliriz." dedi. Ergün, işletim sistemini yazan firmaların bazı bilgiler için kısıtlama koyabildiğine dikkat çekerek bu tür projelerin Türkiye'ye teknolojik bağımsızlığı kazandırdığını kaydetti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.