Kumar, alkol ve uyuşturucu maddeye benzer etkileri var
Son yapılan araştırmalara göre dünyada milyonlarca insanın doktora baş vuracak düzeyde cep telefonu bağımlılığı hastalığından mustarip olduğu biliniyor. İşte yüzdelerle bu teknolojik bağımlılığın akıl almaz boyutları...
Son yapılan araştırmalara göre dünyada milyonlarca insanın doktora baş vuracak düzeyde cep telefonu bağımlılığı hastalığından mustarip olduğu biliniyor. İşte yüzdelerle bu teknolojik bağımlılığın akıl almaz boyutları...
Telefon bağımlılığı doktora kadar götürüyor
Mesajlaşma, her türden uygulama ve sosyal medyanın artık avucumuzun içinde olmasının bedeli ağır görünüyor. Yeni yapılan araştırmalar, akıllı telefonlar aracılığı ile günün hemen her saati Facebook ve Twitter hesabına giriş yapılmasının, ilişkilerin bozulmasında küçümsenemeyecek bir paydaya sahip olduğunu gösteriyor. Cep telefonları sayesinde internette zaman geçirme, ev ve ofis sınırlarını çoktan aştı. Psikiyatrlar bu sebepten dolayı 5 sene öncesine göre çok daha fazla anti-anksiyete ilaçları reçetelendirdiklerini belirtiyor.
Kumar, alkol ve uyuşturucu maddeye benzer etkileri var
İngiltere telekomünikasyon otoritesi OFCOM’un yayınladığı araştırma sonuçlarına göre 30 yaşına kadar olan gençlerde, her üç kişiden biri psikiyatrik olarak “telefon bağımlısı” sayılıyor. “Eh birazcık kullanıyorum bunda korkulacak bir şey yok” diyor olabilirsiniz ama bilim adamları, cep telefonu biplediğinde veya titreştiğinde hissedilen heyecanın aynı alkol, uyuşturucu madde ve kumarın yaşattığı coşkuya benzer şekilde insan beyin işleyişini olumsuz yönde değiştirdiğini kanıtladı. Telefona elimizin her uzanışında ‘yeni bir şey görme ve başarma arzusu’nun bağımlılığı tetikleyen unsur olduğunun altı çiziliyor.
%33
Gençlerin yüzde 33’ü alkol bağımlılığı derecesinde cep telefonu bağımlısı.
%81
Telefon sahiplerinin yüzde 81’i cihazlarını 24 saat boyunca açık bırakıyor.
Dışarı gezmeye çıkanlar 48 dakikalarını telefonda geçiriyor
Sinemadaki karanlıkta ardı ardına parlayan telefon ekranlarından filmi izleyemiyoruz. Bir akşam herhangi bir restorana gittiğimizde birbirleriyle muhabbet etmeyen ve ellerindeki telefona kitlenmiş çiftler görüyoruz. Araştırmalar gece eğlenmeye çıkan insanların ortalama 48 dakikalarını telefonla geçirdiğini gösteriyor. Ortalama üç e-mail, 12 sms, Facebook ve Twitter’a iki fotoğraf ve ileti gönderildiği de başka ilgi çekici veri. Sene başında İngiltere’de parlamenterlerin Ulusal Sağlık Servisi’nin akıllı telefon bağımlılarına destek vermesi çağrısında bulunması sorunun tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteriyor.
17
Günün 17 saati, telefon bir kol mesafesi uzaklığımızda duruyor.
%88
Telefondan oyun oynayanların yüzde 88’i bağımlılık işaretleri gösteriyor.
Gaipten telefon zili ve titreşimi duymak bağımlılığın işareti
Worcester Üniversitesi’nin öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmada azımsanamayacak kadar çok kişinin, herhangi bir faaliyet olmamasına rağmen, hayal ürünü telefon titreşimi algıladıkları gözlemlendi. Maryland Üniversitesi’nin yürüttüğü deneyde 1000 kişi 24 saat boyunca akıllı telefonları yanlarında olmadan günlerini geçirdi. Ertesi gün neler yaşadıkları sorulduğunda alınan cevaplar ürpertici oldu. Sonuçlara göre telefonundan ayrı kalan beş kişiden dördü zihinsel ve fiziksel ağır sıkıntı yaşıyor.
Cep telefonu sahiplerinin oranı tüm dünyada yüzde 93’e ulaştı
2000 yılında cep telefonu sahiplerinin oranı yüzde 36’yken şu anda yüzde 93’ü buluyor ve bunun büyük bir çoğunluğunu ‘smartphone’ denilen akıllı telefonlar oluşturuyor. Bu cihaz sahiplerinin yüzde 81’i 24 saat telefonlarını açık bırakıyor ve gece baş uçlarından ayırmıyor. Psikoterapist Cosmo Duff bu durumu dopamin hormonuna bağlıyor ve ekliyor “Bir görevi başarıyla bitirdiğimizde beyin ödül olarak coşku hissi veren
dopamin hormonunu devreye sokar. Bağımlı kişi de başarı ihtiyacını kontrol edemez hale gelen insandır”.
Bağımlı mısınız değil misiniz?
1. Facebook, Twitter veya e-mailinizi sabah yataktan kalkmadan önce kontrol eder misiniz?
2. Geceleri telefonunuz açık mı uyursunuz? (sessize almak kapatmak anlamına gelmez!)
3. Tuvalete girdiğinizde telefonunuzu yanınıza alır mısınız?
4. Twitter veya benzeri sosyal paylaşım sitelerine telefonunuzdan günde 10 defadan fazla bakar mısınız?
5. Okunmamış bir mesaj telefonunuzda dururken işe odaklanmakta sıkıntı çeker misiniz?
6. Cep telefonuyla fazla ilgilenerek iş veya ilişkinizi zora soktuğunuz anlar oldu mu?
7. Film izlerken, kitap okurken veya araba kullanırken telefonunuzu kontrol eder misiniz?
8. Karşı cinsle çıktığınız romantik bir yemekte hiç 30 saniyeden fazla süre boyunca telefonunuzla ilgilendiğiniz oldu mu?
9. Aklınıza bir şey geldiğinde veya bir özlü söz duyduğunuzda Facebook veya Twitter’ta paylaşmanız sıklıkla mıdır?
10. Günde 20’den fazla SMS gönderiyor musunuz?
Sonuçlar
0-5 arası evet cevabı verdiyseniz: Tebrikler! Korkulacak hiçbir şey yok. Hemen cep telefonunuzdan annenizin Facebook’una sağlıklı olduğunuzu yazın.
6 ve daha fazla evet cevabı verdiyseniz: Tehlike çanları sizin için çalıyor!
Haber: Melda Güngül