Avustralya’da faaliyet gösteren New South Wales Üniversitesi’nden Dr. Robert Wittenmyer’in liderliğindeki bir grup uluslararası gökbilimcinin keşfettiği “Süper Dünya” gezegenimizden sadece 16 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
Gliese 832 isimli Kırmızı Cüce yıldızı, kütle ve çap olarak Güneş’in yarısı kadar ve Grus takımyıldızında bulunuyor. 2009 yılında da Gliese 832’nin yörüngesinde Jüpiter’e benzeyen soğuk bir gezegen bulunmuştu.
Profesör Chris Tinney yaptığı açıklamada “Bu keşfedilmiş gezegenler, bizim Güneş Sistemi’mizin minyatür bir versiyonu olarak düşünülebilir” ve “keşfedilen gezegenin büyük olması kalın bir atmosfer tabakasına sahip olduğu anlamına gelir. Bu tabaka da sıcaklığı içeride tutarak Venüs gibi çok sıcak bir gezegen olmasına sebebiyet verebilir” dedi. Discovery News’in raporuna göre ise Gliese 832c, tıpkı Venüs gibi kaçak sera etkisine sebep olan yoğun ısıya oldukça dayanıklı durumda.
Fakat henüz gezegende hangi gazların ve kimyasalların bulunduğuna ve atmosfer tabakasına dair kesin bir bilgi yok. Space.com’un belirlediği sınırlar dahilinde “yaşanabilir alan”a giren Gliese 832c, bilim insanlarına göre Dünya’nın yapısına en çok benzeyen gezegen. ESI (Dünya Benzerlik İndeksi)’a göre ise benzerlik oranı 0.81. Bu testte alınabilecek en yüksek skor 1 olarak kararlaştırıldığı için de bu skora erişen gezegenin Dünya’nın ikizi olduğu anlamına geldiği belirtiliyor.
HABER İÇİN TIKLA>>>
HABER İÇİN TIKLA>>>