Piramit Haber

3 kuşak aynı mezarda!

Dünya

Srebrenitsa Soykırı'mının 20. yıldönümünde Srebrenitsa'da yapılacak törene büyük katılım bekleniyor. Törende 136 kişinin daha cenazesi toprağa verilecek. Başbakan Davutoğlu da tören için Bosna Hersek'te.

Srebrenitsa Katliamı'nın 20’inci yıldönümünde, bugün toprağa verilecek 136 kişi için Potoçari Mezarlığı’nda mezar yerleri açıldı.
1995 yılında Bosna'da yaşanan ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü katliamın yıl dönümü için Srebrenitsa'da anma töreni düzenleniyor. Başbakan Davutoğlu da tören için Bosna Hersek'te bulunuyor.

DEDE-OĞUL-TORUN...
Katliamın 20. yılında 1000 kurbanın cesedi hâlâ kayıp, 550 kurbanın ise kimlik tespiti yapılamadı. Bugün toprağa verilecek 136 kişi arasında dede-oğul-torun olmak üzere aynı aileden üç nesil Boşnak bulunuyor. 

18 YAŞINI BİLE DOLDURMAMIŞ...
Bu sene defnedilecekler arasında daha 18’ini doldurmamış 18 kişi var.

İki uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak nitelenen Srebrenitsa katliamının kurbanlarını bulmak için başlatılan kazılar, 20 yıl sonra devam ediyor. Anneler, kız çocukları ve kız kardeşlerin, 8 bin 372 Boşnak erkeğin katledildiğini kanıtlamak için verdikleri mücadele sürüyor.
136 KURBAN DAHA TOPRAĞA VERİLECEK
II. Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'daki en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen katliamın 20. yıldönümünün anılacağı bugün, kısa süre önce kimlik tespitleri yapılan 136 kurban daha toprağa verilecek.

Suçlarını örtbas etmek isteyen Bosnalı Sırp güçler tarafından kazılan alanlara atılan en az 1000 kişinin ise hâlâ kemikleri bulunamamış.

Yetkililer, Srebrenitsa'yı çevreleyen ormanlarda en az bir toplu mezarın daha saklı olduğunu düşünüyor.

Kimlik tespit işlemlerinin yapıldığı Visoko'daki merkezde bugüne kadar yaklaşık 6 bin kurbanın kimliği belirlendi, henüz kimlikleri tespit edilemeyen 550 cenaze daha bulunuyor.

ANMA TÖRENİNE DAVUTOĞLU DA KATILACAK
Bugün, 1995 yılında Bosna'da yaşanan ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü katliamın yıl dönümü için Srebrenitsa'da anma töreni düzenleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı anma törenine, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin de katılması bekleniyor.

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık dramında hayatını kaybedenlerin anılacağı törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç de katılacak.

SMAYLOVİÇ, OĞLU VE TORUNU İLE TOPRAĞA VERİLECEK
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda bugün düzenlenecek toplu cenaze töreninde toprağa verilecek kurbanların en yaşlısı öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç.

Defnedilecekler arasında öldüklerinde 16 yaşında olan sekiz kurban da var. Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü'nden Leyla Çengiç, bugün defnedilecek kurbanlar arasında tüm erkek bireyleri katledilmiş ailelerin bulunduğuna işaret ederek üç neslin birlikte gömüleceğini söylüyor. Çengiç, "Yusuf Smayloviç, oğlu ve torunu ile toprağa verilecek. İsmet Mehmedoviç de üç oğlu ile birlikte defnedilecek" diye ekliyor.

BOŞNAKLARIN KANAYAN YARASI
Soykırımın mimarları Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç ve Ordu komutanı Ratko Mladiç, Lahey'de yürütülen savaş suçları mahkemesinde pişman olmadıklarını her seferinde dile getirirken, Srebrenitsa Boşnaklar için hâlâ açık bir yara. 11 Temmuz 1995'te, Hollandalı Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'yı terk ettiğinde oğlu Nino'nun 26 yaşında olduğunu söyleyen Hacra Katiç, Reuters'a "Eşimi buldum ve onu gömdüm. Eğer oğlumu bulamazsam, ona mezar yaptırmazsam... O zaman bu kadar insanın öldüğünü inkar edebilirler, yarın benim aslında hiçbir zaman bir oğlumun olmadığını söyleyebilirler" diyor.

DÜN GELENEKSEL 'BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ' YAPILDI
Dün yaklaşık 10 bin kişi, geleneksel olarak her yıl düzenlenen 'barış yürüyüşü' kapsamında, Bosnalı Müslümanların, Sırpların denetimi ele geçirdiği Srebrenitsa'dan kaçmak için kullandıkları yollardan yürüdü.

SREBRENİTSA'DA NE OLMUŞTU?
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.

MLADİC VE KARADZİC KANLI SOYKIRIMIN SORUMLUSU...

Srebrenitsa Soykırımı'nın sorumlularından Ordu Komutanı Ratko Mladic, işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı 16 yıl aranmıştı. Sırbistan'da olduğuna dair ciddi kanıtlar olmasına rağmen korunan Mladiç en sonunda 16 Mayıs 2011'de yakalandı.

Sırp lider Radovan Karadzic hakkında da yine aynı suçlardan dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Karadzic ise 21 Temmuz 2008'de yakalandı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.