Haber, sürecin tıkanmasına gerekçe olaraksa, Türkiye’deki terör yasalarını işaret etti. Türkiye’de terör tanımının çok geniş olduğunu ileri süren Haber, “Türkiye’de terör eylemleri nedeniyle hakkında soruşturma açılan birinin faaliyetleri, Avrupa’da fikir özgürlüğü olarak görülebiliyor. Bu kişi gelip iltica başvurusunda bulunup iltica hakkı alabilecektir” dedi.
VİZE YORUMU: OLMUŞA ÖLMÜŞE ÇARE YOK!
Vize serbestisi konusunun mülteci kriziyle ortaya çıkmadığını, bu “vizyoner” bakış açısının sonucu olarak anlaşmanın Ekim 2013’te imzalandığını hatırlatan Haber, “AB’nin vize politikaları ile Türkiye’nin vize politikalarının uyumlaştırılmasının sonucudur” diye konuştu. Haber, gelinen süreci, “Türk gibi başlamak, Alman gibi bitirmek diye bir özdeyiş vardır. Burada Alman gibi başlandı ama bitişi Türk gibi oluyor. Yapacak bir şey yok. Olmuşla ölmüşe çare yok” sözleriyle değerlendirdi.
‘PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR’
"PKK bizim için terör örgütü listesindedir ve terör örgütü olarak tanımlanmaktadır” diyen Haber, terörle mücadele konusunda Ankara ile işbirliğinin devam ettiğini ifade etti. Brüksel ve Strasbourg’da kurulan PKK çadırlarına ilişkin, “O çadırın kurulması bizzat terör eylemi değildir” ifadesini kullanan Haber, “IŞİD böyle bir çadır kurabilir mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Londra’da bir kişi evinin önüne IŞİD bayrağı asılması nedeniyle şikâyetçi oldu. Polis, ‘Bizim hemen aynı gün IŞİD bayrağını kaldırmamızı beklemeyin’ yanıtını verdi. Hem PKK hem de IŞİD terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Bizim burada baktığımız, bir terör eyleminin hayata geçip geçmediğidir.”
‘AİHM’E BAŞVURULARI PATLATABİLİR’
Haber, kriterler arasında yer alan kişisel verilerin paylaşımı konusunda, “Vize serbestisi hayata geçerse suçlular ve birtakım kişilerle ilgili verilerin paylaşımı söz konusu olacak. Diyelim ki biz ‘suçlu’ diyerek aslında suçsuz biriyle ilgili Türk makamlarıyla veri paylaştık ve Türk hükümeti bunu kamuya mal etti. Bu kişi dönüp bize ve AİHM’ye başvuracaktır” diye konuştu.
EGE'DE GEÇİŞLER YÜZDE 90 AZALDI
Türkiye ile AB arasında vize serbestisi konusunda tartışmalar sürerken, AB kurumlarından Türkiye’nin anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmesine dair övgüler sürüyor. AB sınır polisi FRONTEX, 20 Mart’ta yürürlüğe giren AB-Türkiye anlaşmasının ardından Ege’de sığınmacı akınının yüzde 90 azaldığını duyurdu. FRONTEX’e göre nisan ayında 2 bin 700 kişi Ege’deki Yunan adalarına ulaştı. Bu rakam mart ayı rakallarına göre yüzde 90 azalmaya işaret ediyor. Aynı dönemde İtalya’ya ulaşan sığınmacı sayısı ise 8 bin 370 oldu.
ALMANYA'YA HER YER "GÜVENLİ"
Almanya Federal Parlamentosu; Fas, Cezayir ve Tunus’u “güvenli ülke” statüsüne alan bir yasa tasarısını kabul etti. Böylece bu ülkeden gelen sığınmacıların mültecilik başvurularının önü kesilmiş oldu. Almanya’da mültecilik başvurusunda bulunan bu 3 ülke vatandaşlarının sınır dışı işlemleri de hızlanacak. Almanya’da 1.1 milyon kişi mültecilik başvurusunun kabulünü bekliyor.
BOZKIR: "TERÖR YASASI ISRARI, ANLAŞMANIN AŞİL TENDONU"
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB yetkileri ile yaptığı temaslarının ardından vize serbestisi konusunda çok fazla umut taşımadığını belirterek, “Önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Bu noktada Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konu kilitlenmiş vaziyette, bunun çözümü de AB Komisyonu’na düşüyor’’ dedi. Bozkır, Brüksel temasları kapsamında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “AB’nin terör yasalarının değiştirilmesi yönündeki ısrarı sürdükçe bu durum Türkiye-AB arasındaki anlaşmanın Aşil tendonu (zayıf noktası) olmayı sürdürecek” diye konuştu.
AB'den Türk işi vize yorumu!
AB'den Türk işi vize yorumu!
Piramit Haber Piramit Haber
Dünya
Bir grup gazeteciyle öğle yemeğinde bir araya gelerek AB ile yaşanan süreci değerlendiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, umutsuz konuştu.
Paylaş: