ABD'nin Florida eyaletinde Trayvon Martin adlı 17 yaşındaki siyah bir genci öldürmekten 2012 yılından beri yargılanan George Zimmerman'ın ‘meşru müdafaa' hakkını kullandığı gerekçesiyle suçsuz olduğuna hükmedildi.
Son üç haftadır 50 görgü tanığının dinlendiği ve ABD medyasının canlı yayınlarla aktararak yoğun ilgi gösterdiği davada jüri heyeti, 29 yaşındaki Zimmerman'ın hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etmesine karar verdi.
Mahkemenin kararı, ülkede hassas konular olan ırkçılık, silah kontrolü ve kanun karşısında eşitlik tartışmalarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Zimmerman'ın avukatları, müvekkillerinin masumiyetini ispatladıklarını iddia etti. Savcılık ise Zimmerman'ın yalan söylediği görüşünde.
HAYAL KIRIKLIĞI
ABD'de ırkçılık tartışmalarına yol açan ve ömür boyu hapis istemiyle yargılanan Zimmerman hakkında verilen karar hayak kırıklığı yarattı. Martin'in ırkçı bir cinayete kurban gittiğini savunanlar, mahkeme binasının önünde kararı protesto etti.
Tartışmalı karar başkent Washington,, San Francisco , Şikago, Filedelfia ve Atlanta gibi kentlerde de protesto edildi.
NAACP'DEN AÇIKLAMA
ABD'deki Afro-Amerikan kuruluşlarından NAACP, olayla ilgili yeni bir soruşturma açılmasını talep etti. NAACP, “Adalet Bakanlığı'ndan Trayvon Martin'in vatandaşlık haklarının ihlal edilmesiyle ilgili inceleme başlatmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
OBAMA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
Mahkemenin kararıyla ilgili bir açıklama da ABD'nin ilk siyah Başkanı Barack Obama'dan geldi. ABD Başkanı Obama, "ABD bir hukuk ülkesidir ve jüri kararını vermiştir. Halkımıza konuya ilişkin itidalli olma çağrısı yapıyorum. dedi.
Trayvon Martin'in öldürülmesinin bir trajedi olduğunu söyleyen Obama, ülkedeki bireysel silahlanmanın azaltılması gerektiğini yineledi.
OLAY 2012'DE MEYDANA GELDİ
Olay, 2012 yılının Şubat ayında Florida eyaletinde bulunan Stanford kasabasında meydana gelmişti. Babasını ziyaret etmek için Stanford'daki bir yerleşim yerine giden Trayvon Martin, orada mahalle bekçisi olarak devriye gezen George Zimmerman'la karşılaşmıştı.
Üzerinde kapüşonlu bir mont olan Martin'den şüphelenen ve ardından Martin'i silahıyla vuran Zimmerman, mahkemede verdiği ifadede ise meşru müdafaa hakkını kullandığını söylemişti. Ancak iddia makamı ve davaya katılan müdahil avukatlar, Zimmerman'ın silahsız Martin'den ten rengi nedeniyle şüphelendiği ve bu nedenle ateş ettiğini savunuyordu.