Pekin'in son adımları ülkedeki bankacılık sektörüne daha fazla rekabet getirirken banka bu hamlesi ile hem Çinli tüketicilerin akıllı telefon çılgınlığına hitap etmeyi hem de mevduat tabanını artırmayı amaçlıyor.
Bankanın yayındaki reklamına göre üç yıllık varlık yönetim ürünlerine 37 bin yuan (5 bin 968 dolar) ya da beş yıllık ürünlere 23 bin 500 yuan (3 bin 840 dolar) yatıran müşteriler 16GB'lık iPhone 6 alıyor. Daha büyük ekranlı iPhone 6 Plus isteyen müşteriler ise üç yıllık varlık yönetim ürününe 45 bin 300 yuan ya da beş yıllık ürüne 28 bin 500 yuan yatırmak zorunda.
Bankanın Pekin'deki şubesinin müşteri ilişkileri müdürü Wang Lushuai yaptığı açıklamada, 'Bu ürünler ana para garantili. Tıpkı banka mevduatları gibi. Ancak bu üründe müşteriler faiz ödemesini vadeden önce alabiliyor' dedi. Bu durumda iPhone telefonlar faiz yerine geçiyor.
Ping An Bank merkezinden yapılan açıklamada ise promosyonların yalnızca Pekin'deki bazı şubelerde geçerli olduğu belirtildi.
Şu an Çin'de iPhone 6 telefon almak isteyenler Apple'ın resmi internet sitesi üzerinden yapacakları alışverişlerde yedi ila 10 iş günü beklemek zorunda. iPhone 6 Plus için bekleme süresi üç ila dört haftaya kadar çıkıyor.
ABD ve diğer ülkelerde satışa sunulmasının üzerinden yaklaşık bir ay sonra Çin'de satışa sunulan yeni iPhone'lar bu ülkede oldukça fazla talep görüyor. Yoğun talep nedeniyle telefonu almak da zorlaşıyor. Sınırlı arz nedeniyle yeni iPhone'ların ilk piyasaya sürüldüğü yerlerden biri olan Hong Kong'dan telefonları Çin'e getiren karaborsacılar için bu durum oldukça kazanç sağlıyor.
Ancak Ping An Bank'ın varlık yönetim ürünlerine yatırım yapanlar paralarını yatırdıkları gün yeni iPhone'ların da sahibi olabiliyor. Ancak her bir şubenin kendi pazarlama stratejisi nedeniyle yatırılması gereken miktar şubeden şubeye az da olsa değişiklik gösterebiliyor.
Bankanın ürünlerinden birisine 38 bin yuan yatıran 28 yaşındaki He Xiuli, 'Bence iyi bir anlaşma. Hem ürünün vadesinden önce faizinizi almış oluyorsunuz hem de son iPhone modeline hemen sahip oluyorsunuz.' diyor.
Bankanın varlık yönetim ürünleri tasarruf hesapları benzer özellikler gösteriyor. Her ikisi de aynı vadede aynı faizi veren ürünlere sahip.
Çin'de üç yıllık mevduatlar için resmi gösterge faizi şu an yüzde 4,25 seviyesinde. Bu da 37 bin yuanlık bir hesabın üç yıl sonra 4.747,50 yuan faiz getirebileceği anlamına geliyor. Çin'deki Apple Store'da telefonun 5.288 yuan olduğu göz önüne alındığında bankanın varlık yönetim ürünlerine yatırım iyi bir anlaşma gibi görünüyor.
Ping An Bank'ın müşteri ilişkiler müdürü Wang açıklamasında, 'Çin'de yeni iPhone almak oldukça zor olduğundan varlık yönetim ürünleri müşteriler arasında oldukça popüler durumda. Şubemiz geçen Pazartesi'den bu yana günde yaklaşık 20 iPhone sattı' dedi.