Bosna Hersek, 5 gündür etkisini sürdüren ve yaklaşık 1.5 milyon insanı etkileyen sel ve heyelanlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı, heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı, can kayıplarının olduğu Bosna Hersek'te Federasyon ve Bosna Sırp Cumhuriyeti yetkilileri, ülke genelinde yas günü ilan etme kararı aldı.
Yas günü kapsamında, ülkedeki devlet televizyonlarında eğlence programı yapılamayacak, eğlence içerikli kültürel etkinlikler de ertelenecek.
Yas günü kapsamında, ülkedeki devlet televizyonlarında eğlence programı yapılamayacak, eğlence içerikli kültürel etkinlikler de ertelenecek.
Bosna Hersek Kriz Merkezi yetkilileri, daha önce ülke genelinde 19 olarak açıklanan ölü sayısnın, Banya Luka yakınlarından geçen Vrbas Nehri'nden 1 kişinin daha cesedinin çıkartılmasıyla 20'ye yükseldiğini açıkladı.
Bosna Hersek Federasyonu'nda dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı
Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanı Rusmir Mesihoviç, Federasyon'da sellerin ardından şimdiye kadar herhangi bir virüs ya da hastalığın ortaya çıkmadığını açıkladı. Mesihoviç, önümüzdeki 15 günün çeşitli bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için çok önemli olduğunu ve suların temizlenmesinin vakit alabileceğini söyledi.
2 bin heyelan meydana geldi
Dağlık araziye sahip ve çok sayıda nehrin bulunduğu Bosna Hersek, son 120 yılın en şiddetli yağışlarıyla birlikte sellere teslim oldu.
Nehirlerin taşması sonucu çok sayıda şehir sular altında kalırken, aşırı yağışlar dağlık bölgelerde de heyelanlara yol açtı. Heyelanlarla çok sayıda ev göçük altında kaldı, birçok yol ulaşıma kapandı.
Türkiye'den yardım yağdı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sel felaketi yaşanan Bosna Hersek'e yardım ekibi gönderdi. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın talimatıyla, İstanbul İtfaiyesi, İSKİ, Atık Yönetim Müdürlüğü, Yol Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı ve İSTAÇ alarma geçerek hazırlık yaptı.
125 BİN KUM TORBASI VE ÇOK SAYIDA YADIM MALZEMESİ
Kızılay-AFAD Koordinasyonunda 6 kişilik ekip ilk etapta Bosna Hersek'e gönderildi. Bölgeye ulaşan ekibin ve yerel yöneticilerin talepleri doğrultusunda daha geniş kapsamlı yardım ekibi hazırlanarak bölgeye sevk edildi. Felaket bölgesine, 5 km'den su tahliyesi yapılan AHTAPOT ve çok sayıda yıkama, su tahliye araçları, yıkama, kanal açma kamyonları, mobil büfe ile 125 bin kum torbası gönderildi.
Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç, Türkiye Diyanet Vakfının selzedelere yardım edeceğini belirtti.
Bosna Hersek'te Avrupa Barış Gücü (EUFOR) kapsamında görev yapan Türk Temsil Heyeti, ülkedeki sel mağdurlarının en çok ihtiyacı duyduğu gıda, içecek su, battaniye, ilaç gibi malzemeleri, sellerden en fazla etkilenen Zavidoviçi kentine ulaştırdı.
Türk girişimciler tarafından Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 2004 yılında açılan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ise, başkentin Ilıca semtinde yardım kampanyası başlattı.