Çin, hava kirliliğinden de kurtulmak adına elektrikli otomobil devriminin hızlanması adına önemli adımlar atıyor. 2017 sonunda Shenzhen şehrinde bütün halk otobüsleri (16.359 tane) elektrikli hale getirilmişti. Bu amaçla şehre 510 şarj istasyonu ve 8 bin şarj direği inşa eden Shenzhen yönetimi, 12,5 milyon insanın yaşadığı şehirdeki taksilerden %99’una denk gelen 21.000’i aşkın sayıdaki taksiyi elektrikli hale getirdiğini duyurdu.
Çin, dönüşüm sürecini o kadar hızlı hayata geçiriyor ki, elektrikli şarj istasyonu altyapısı bile araçların tamamının devreye sokulmasına yetişemiyor. Bu konuda Shenzhenli taksi şöförleri ile yapılan bir ankette, şarj istasyonlarının konumları ve kullanımları konusunda %80 oranında memnuniyetsizlik olduğu sonucu çıkmış. Çin’in bu konuda bu kadar agresif olmasının sebebi, ciddi bir hava kirliliğine sahip olması. Çin’in hava kirliliği ile mücadelesi ise hayli ciddi. Öyle ki, iş ölçekli fabrika kapatmalarına kadar varıyor. Çin, yakın bir gelecekte fosil yakıtlı araçlardan tamamen kurtulmayı hedefliyor. 2009’dan bu yana dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip olan Çin, 2010 yılında devlet destekleriyle elektrikli otomobil devrimini ciddi olarak başlattı.
Her ne kadar bu çabalar ilk bakışta kylağa çok hoş gelse de, elektrikli otomobillerin ihtiyacı olan elektriğin nasıl elde edileceği konusu da önem taşıyor. Eğer fosil yakıt ve kömür gibi enerji kaynaklarından elektrik üretilecekse bu çabaların pek bir anlamı olmayabilir. Bu nokta’da Tesla’nın güneş enerjisi çabalarının da ne kadar anlamlı olduğunu tekrardan hatırlamak gerekiyor.
Çin’de, kamu kaynaklı çabaların yanı sıra elektrikli otomobillere genel bir ilgi olduğunu ve Çin’de son dönemde sayısız elektrikli otomobil üreticisi ortaya çıktığını ve çok sayıda elektrikli otomobil satıldığını belirtmek gerekiyor. Fiyatları 1000$’dan başlayan ve kimisi tek, kimisi çift kişilik mikro otomobiller, Çin pazarında hızlı bir yükselişte. Toplam 2,5 milyon adetlik Çin elektrikli otomobil pazarının 1,75 milyonunu bu mikro elektrikli araçlar oluşturuyor. Kısacası, Çin’deki elektrikli otomobil devrimi hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.