Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye'ye silah sevkiyatı yapmayacaklarını vurgulayarak ‘siyasî çözümün gerekliliğine inandıklarını, Almanya'nın katkısının insanî yardım ve sivil projelerle kısıtlı olacağını' açıkladı.
ABD ise Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 5 bin asiye Ürdün'de verdiği askerî eğitimi genişletti. Ürdün ordusu geçtiğimiz yıl başlatılan askerî eğitim programının büyük ölçüde genişletildiğini bildirerek, başlangıçta sadece kimyasal silahların ortaya çıkarılması ve güvenliğe alınması öğretilirken artık hava savunma silahları ve tanklara karşı kullanılan zırh delici roket kullanımının da öğretildiği açıklamasını yaptı. Geçen hafta Washington yönetiminin Ürdün'e ek 2 bin danışman ve eğitmen gönderdiği belirtiliyor.
ÜRDÜN'E F-16 VE PATRİOT TAKVİYESİ
Ürdün ordusundan bir yetkilinin Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamaya göre, Ürdün'deki silah sevkiyatı ve askerî eğitimlerle, asilerin ‘uçuşa yasak bölge' ve ‘tampon bölgeleri' tek başlarına savunabilecek hale getirilmesi amaçlanıyor. Ürdün ordusu yetkilisi, bu strateji doğrultusunda Amerikan F-16 savaş uçaklarının ve Patriot füzelerinin de Ürdün'e konuşlandırılmasının beklenebileceğini kaydetti.
Amerikan Savunma Bakanlığı, Pentagon, geçen hafta sonu yaptığı bir açıklamada Ürdün'ün isteği üzerine uluslararası bir tatbikat sonrasında ülkeye birkaç savaş uçağı ve Patriot füzesi gönderme kararı aldığını bildirmişti.
ABD ve Rusya'nın planladığı barış konferansı için tarih ise hâlâ belirlenmedi. Suriye yönetimi konferansa katılacağını açıklamış, ancak Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifa etmeyi düşünmediğini vurgulamıştı. Suriyeli asiler ise konferansa katılım için, Hizbullah'ın Suriye'den çekilmesi gibi bir takım koşullar öne sürmüştü.