Ergenekon davasının sonucunu sayfalarında yer veren İngiliz Guardian gazetesi, 16 emekli yüksek rütbeli asker ile Genel Kurmay Başkanı’nın ömür boyu hapis cezası almasının ardından Türkiye’nin kızgın bölünmelerle yüzleştiğini yazdı.
DAILY TELEGRAPH: TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ DEMOKRASİ SINAVI
İngiliz Daily Telegraph gazetesi aralarında gazetecilerin,avukatların ve askerlerin bulunduğu ve 5 yıl süren dava sonunda yüksek rütbeli generallerin ömür boyu hapis cezası aldığını yazdı.
Yüzlerce tutuklunun Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu hükümeti devirmek istedikleri ve aşırı ulusalcı örgüt Ergenekon ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle
yargılandığına dikkat çeken gazete, davanın Türkiye’nin kritik demokratik reformları nasıl idare ettiği ile ilgili önemli bir sınavı olarak düşünüldüğünü yazdı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Silivri’deki son duruşmaya geniş yer ayırdı. ‘Eski Genel Kurmay Başkanı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı’ başlığını kullanan BBC, Başbakan’ın taraftarlarının bu dava sayesinde ordunun siyasetten uzaklaştırıldığını düşündüklerini aktardı.
BBC: DAVA KİLİT BİR SINAV
BBC’nin Türkiye muhabiri James Reynolds’un Silivri’den bildirdiği haberinde, Başbakan Erdoğan’ın göreve geldiği 2002 yılından bu yana görevde ya da emekli olan çok sayıda yüksek rütbeli askerin tutuklandığını belirtti.
CNN, BÖLÜNMENİN ALTINI ÇİZDİ
Amerikan yayın kuruluşu CNN, ‘Eski generaller ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı’ başlığını kullandığı haberinde, hükümete karşı laiklerle, ordu ve Başbakan Erdoğan arasındaki bölünmenin olduğunu savunarak davadaki sanıkların hükümeti devirmek üzere aşırı ulusalcı organizasyonun bir parçası olmakla suçlandıklarına dikkat çekti.
Eski ordu komutanlarının hükümeti devirme fikriyle örgüt oluşturmak suçlarından ömür boyu hapis cezası aldığını yazan Financial Times gazetesi, bazıları tarafından demokratikleşmeye doğru kilit bir adım olduğunu düşündüğü davaların sonucunun ülke genelindeki protestoların ardından geldiğini vurguladı.
INDEPENDENT: BİR DÖNÜM NOKTASI
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent, Türkiye’nin ‘derin devlet’ darbe planının 17 kişiye ömür boyu hapis cezası verdiğini yazdı. Ergenekon organizasyonunun fazlasıyla uzun hapis cezaları ile sonuçlandığını ve hükümet karşıtı protestoları ateşlediğini savunan gazete, 2008’de başlayan davanın Türkiye’nin orduya dayanan laik düzeniyle İslami uzantılı AKP hükümeti arasındaki savaşta bir dönüm noktası olduğunu yorumladı.
Gazete, ordunun üzerinden sivil kontrolün sağlanmasının Türkiye’nin AB’ye giriş sürecindeki kilit bölümlerden biri olduğuna dikkat çekti.