ABD’nin en etkili gazetesi New York Times’ın bugünkü başyazısında Washington’ın önümüzdeki günlerde düzenlemeyi planladığı Suriye operasyonu sert bir dille eleştirildi. “Suriye’de daha fazla cevaba ihtiyaç var” başlıklı yazıda, “Şişirilmiş tehditlere ve hızlanan askerî hazırlıklara karşın Başkan Obama henüz Suriye’ye yönelik askeri operasyon konusunda ikna edici bir hukuki ve stratejik savunma ortaya koyabilmiş değil. Geçen hafta yüzlerce sivili öldüren kimyasal silah saldırısına karşı bir çeşit uluslararası yanıt verilmesi gerekse de Obama henüz bu cevabın kimyasal silahların gelecekteki kullanımını nasıl caydırabileceğini açıklamadı” yorumu yapıldı. Gazete “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in saldırıyı gerçekleştirdiğinin kanıtı nerede” sorusunu yöneltti. Yazıda ABD’li, İngiliz, Fransız ve Türk yetkililerin saldırı konusunda Esed’i suçlamak yönünde tereddüt etmediği ve Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kontrol edemediği düşünüldüğünde bu durumun olası olduğu da ifade edildi. Ancak iddiayı destekleyen bir kanıt olmadığının altı çizilerek, “Eğer Obama yönetiminin elinde böyle bir kanıt varsa hemen kamuoyuyla paylaşılmalı. Amerika’nın Irak’taki büyük başarısızlığı düşünüldüğünde kanıtlarla ilgili standartlar şu an çok yüksek. Aynı zamanda bölgede incelemeler yapan Birleşmiş Milletler denetçilerinin ulaştığı sonuçları da duymak istiyoruz. Dün de Suriye hükümeti geçtiğimiz hafta yaşanan ve daha önce açıklanmayan üç kimyasal saldırıyla ilgili isyancıları suçlayarak ortalığı biraz daha bulandırdı. Bu iddialar da soruşturulmalı” denildi.
EKSİK NOKTALAR VAR
ABC’ye konuşan üst düzey bir istihbarat yetkilisi ise “Elimizde yeterince kanıt yok” itirafında bulundu. Adı açıklanmayan yetkili, ellerinde bulunan belgelerde “kimyasal saldırı emrinin Beşar Esed ya da yakın çevresi tarafından verildiğine dair bir delil olmadığını” belirtti. Yetkiliye göre, Suriye’nin elindeki kimyasal silahların bir bölümünün kontrolünün kimde olduğuna dair yanıtsız kalan sorular da var.
14 KEZ KULLAND
I İngiliz istihbaratınını hazırladığı raporda ise “Sonuçların saldırının Esed yönetimi tarafından yapıldığına işaret ettiği” ifade edildi. Rapora göre, kullanılan kimyasal madde hükümet dışında hiçbir grubun elinde yok. Ayrıca Esed’in 2 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta 14 kez kimyasal silah kullandığı öne sürüldü