Fransız gazetesi “Taksim Cumhuriyeti", "Erdoğan’ın mezarı olabilir” manşetiyle Gezi direnişini yeniden birinci sayfa manşetinden işledi. Birinci sayfadan, “Her akşam daha fazla gösterici İstanbul’un bu ünlü meydanına geliyor. Recep Tayyip Erdoğan ise çatışmayı seçti” diyerek olayları özetleyen gazete, içeride de, “Barışçıl isyanda, 10 günün sonunda gösterilerin büyük illere dağılmasının ardından, Başbakan atağa geçti ve kendi partizanlarını topladı” değerlendirmesi yaptı.
Daily Telegraph
"Erdoğan dramatik olaylar zincirini krize çevirdi"
Gazetenin başyazılarından birisi de bugün yine Türkiye'ye ayrılmış. "Sağduyu zamanı" başlıklı yazıda gazete, "Yaklaşık iki hafta önce eylemler başladığından bu yana Recep Tayyip Erdoğan, bir 'dramatik olaylar zincirinin nasıl krize çevrileceği konusunda herkese bir ustalık dersi verdi" diyor. Gazete yazısını “Erdoğan'ı sağduyuya davet ediyoruz" sözleriyle noktalıyor.
Erdoğan protestocuları uyardı: Sabrın bir sonu var.
CNN
Kurbandan zalime: Erdoğan’ın tamamlanmayan dönüşümü
“Türkiye Mısır değil, Recep Tayyip Erdoğan Hüsnü Mübarek değil ve bu bir Türkiye Baharı değil.” diye başlayan yazıda Erdoğan’ın hala Türkiye’nin Charles de Gaulle’ü ya da Vladimir Putin’i olma arasında bir seçim yapma şansı var deniliyor.
Times
"Başbakan'ın sabrı azalıyor"
“Erdoğan bu krizi yedi ay sonra yapılacak yerel seçimler için bir kampanya vasıtası haline getirmeye çalışıyor. Kendisini barışçı bir demokrat olarak tanımlayıp, protestocuları 'yağmacı, anarşist ve terörist' diye yaftalıyor" diye yazan Times haberinin sonunda eylemlerin polis memurları üzerinde de yoğun bir baskı yarattığını belirtiyor.
"60'lar ruhu"
Times gazetesindeki dikkat çekici bir diğer yazı ise İngiltere'nin eski dışişleri bakanlarından Jack Straw'un imzasını taşıyor. Straw yazısını “Erdoğan ve kurmayları AKP hükümetinin Türk ekonomisini getirdiği başarılı çizgiye rağmen, genç, orta sınıfın büyük bir bölümünün neden hâlâ kendisini yabancı hissettiğini ve küskün, öfkeli olduğunu anlayamıyor” diyen Jack Straw yazısını “Bu bana 60'lı yılları hatırlatıyor. Savaştan çıkan büyüklerimiz, hayatımızın onlara göre en güzel yıllarını yaşarken neden isyan ettiğimizi anlayamamışlardı” sözleriyle sürdürüyor.
Le Figaro
"Tükiye’de bilek güreşi sürüyor"
Ülkesinden endişe eden Nobel ödüllü edebiyatçı Orhan Pamuk, iktidarın inadını eleştirdi. Erdoğan’ın 31 Mayıs’tan bu yana yönetim biçimine karşı eşi görülmedik biçimde ayaklanan göstericilere karşı bilek güreşini seçtiğin belirten gazete, Erdoğan’ın “Sabrımızın da sınırı var” diye tehdit etmesine rağmen göstericilerin hafta sonu daha büyük kalabalıklarla sokağa indiğine dikkat çekti. Erdoğan’ın 2014 yerel seçimleri için kampanya başlattığını ve hafta sonu Ankara ve İstanbul’da iki miting düzenleyeceğinin altını çizdi.
"Erdoğan karşı saldırıya geçti"
Erdoğan, göstericilere yeniden çapulcu ve aşırılar dedi, ve gösterilerin içerde ve dışardan yönetilen bir komplo olduğunu söyledi. Tüm medya organları gibi Erdoğan’ın “Sabrımızın da bir sınırı var” sözlerini alıntılayan Le Monde, “Başbakan Ankara’da bilmem kaçıncı konuşmasını yaparken, polis de Ankara’daki göstericilere şiddet uyguladı. Orhan Pamuk’un sözlerine atıfta bulunan gazete, “İnsanların protesto nedenlerini anlıyorum. Ama endişeliyim, çünkü hala barışçıl bir çözüm yolu seçilmiş değil” sözlerini aktardı.