Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından ilk kez muhalifler ve rejim temsilcilerinin masaya oturmasını sağlayan konferansın açılışı,Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un konuşmasıyla yapıldı.
Konferansta, BM Güvenlik Konseyi üye ülkeleri, Esed rejiminin temsilcileri ve muhaliflerin ardından ilk konuşma sırasına sahip ülke Türkiye. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konferansta Türkiye’nin Cenevre-2 sürecine ilişkin görüşlerini ve beklentilerini aktaracak.
Cenevre Gölü kıyısındaki Montrö Sarayı'nda başlayan ve cuma günü Cenevre’de devam edecek konferansta muhalifleri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba, rejimi ise Suriye Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Velid Muallim temsil ediyor.
29 KİŞİLİK HEYET
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan konuşmacı sırasına göre konferansta ilk olarak Esed rejimini temsilen Dışişleri Bakanı Muallim, ardından muhalifleri temsilen el-Carba konuşma yapacak. Suriyeli muhalifler konferansa el-Carba başkanlığında 29 kişilik bir heyetle katılıyor.
Konferansa Türkiye’nin yanı sıra ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Almanya, Katar, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Norveç, Hindistan, Japonya, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, Vatikan, Yunanistan, Belçika, Danimarka, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İspanya, Güney Kore, Avustralya, Meksika, Mısır, Cezayir, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Fas katılıyor.
Konferansın katılımcıları arasında Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da bulunuyor.
Montrö'de konferansın bitiminin ardından bir gün ara verilmesi ve 24 Ocak'ta Suriyeli tarafların BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi başkanlığında Cenevre'de müzakerelere başlaması bekleniyor.
ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Cenevre 2 konferansının yapıldığı Montrö'de geniş güvenlik önlemleri alındı.