Lashio
Myanmar'ın kuzeydoğusunda bir cami, yetimhane ve evlerin ateşe verilmesi üzerine çıkan olayların ardından yaklaşık 1200 Müslüman'ın bir Budist tapınağına sığındığı bildirildi.
Dinlerarası Çatışmayı Önleme Komisyonu, Müslümanların, saldırılardan korunmak için tapınakta kaldığını belirterek, bunlardan bazılarının evlerine, oturulamayacak şekilde zarar verildiğini kaydetti.
Çin sınırına yakın Laşio kentinde gece bir grup tarafından bölgenin en büyük camisi ile Müslümanlara ait yetimhane, ev ve dükkanların ateşe verilmesi sonucu çıkan olaylarda 1 kişi ölmüştü.
Laşio'daki olaylar, 200 kadar kişinin, daha önce tutuklanan bir Müslüman’ın kendilerine verilmesi için bir karakolu kuşatması üzerine patlak vermişti.
Şan eyaletinde sokağa çıkma yasağı
Ülkenin kuzeydoğusundaki Şan eyaletinde ise cami, Müslümanlara ait bir yetimhanene ile evlerin ateşe verilmesi üzerine Laşio kentinde dün gece sokağa çıkma yasağı uygulandı.
El Cezire’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Laşio’daki olaylar, 200 kadar kişinin, daha önce tutuklanan bir Müslüman’ın kendilerine verilmesi için bir karakolu kuşatması üzerine patlak verdi.
Uluslararası Kriz Grubu’ndan Jim Della-Giacoma, aralarında Budist rahiplerin de bulunduğu öfkeli kalabalığın kontrol altına alınması için gece sokağa çıkma yasağı uygulandığını, bir cami, yetimhane ve bazı evlerin ateşe verildiği olaylarda ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.
Yerel bir hastane ise kamçıyla yaralanan 4 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Haberde, Laşio’da itfaiyeciler dahil olmak üzere bazı yetkililerin, Budistlerin Müslüman yerleşkelerine saldırmalarını engellemek için “çok az şey” yaptıkları yönünde söylentilerin mevcut olduğu belirtildi.
Bu arada 48 yaşındaki tutuklu Müslüman’ın, tartıştığı 24 yaşındaki Budist Aye Aye Win’in evini ateşe verdiği iddia ediliyor. Hafif yaralanan kadının hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.
Yetkililere göre, 130 bin nüfuslu Laşio’da 2 binden az Müslüman yaşıyor.
Uluslararası Kriz Grubu’ndan Jim Della-Giacoma,Myanmar’ın, durum daha da kötüleşmeden mezhep çatışması sorununa eğilmesi gerektiğini dile getirerek, “Müslüman, Hristiyan, Hindu veya Budist, bu toplulukları bir arada yaşar halde tutamazsanız, ülkenin geleceği çıkmaza girer” dedi.
Jim Della-Giacoma, şiddetin, mezhep sorunu çözülemezse Yangon’a sıçrama potansiyeli olduğunu sözlerine ekledi.
Myanmar'da 1200 Müslüman Budist tapınağında kalıyor
Myanmar'da 1200 Müslüman Budist tapınağında kalıyor
Piramit Haber Piramit Haber
Dünya
Çin sınırındaki Laşio kentinde Budist çetelerin teröründen kaçan 1200 Müslüman bir Budist tapınağına sığındı...
Paylaş: