Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde yapımına 1 Ekim 2009’da başlanılan Nizamiye Külliyesi’nin resmi açılışını yarın Cumhurbaşkanı Jacop Zuma yapacak. Son hazırlıkların devam ettiği açılışa Türkiye’den Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan katılacak.
Dev Külliye'nin resmi açılışına Güney Afrika'da yaşayan Türk gurbetçilerin ve yerli Hint kökenli Müslümaların büyük katılımı bekleniyor. Ayrıca Türkiye'den gelen yaklaşık 200 kişi de yarın saban saatlerinde Nizamiye'nin bahçesinde olacak.
Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Edirne’deki Selimiye Camii’nin yüzde 80 oranında küçültülmüş ikizi Nizamiye Külliyesi, idari başkent Pretoria ile ticari merkez Johannesburg arasında bulunan Midrand’te 100 dönüm arazi üzerine inşa edildi. 55 metre yükseklikte 4 minaresi, geniş avlusu ve zemin katında biner kişilik konferans salonu ve yemekhanesi ile cami şu an hizmet veriyor. Nizamiye’ye sağlı sollu eşlik eden Türk pazarı, Türk Okulu ve Nelson Mandela’nın arzusu ile komplekse eklenen 10 odalı klinik, külliyeye Osmanlı medreselerinin havasını veriyor. Ayrıca caminin arkasındaki geniş alanda İslami ilimlerin öğretileceği modern bir ilahiyat fakültesinin inşası için hazırlıklar yapılıyor.
Temelinin yükselmesinden itibaren Güney Afrika'da her kesimin ilgi odağı haline gelen Selimiye Camisi, şimdiden hafta sonları binlerce insanın ziyaretgahı haline gelmiş durumda. Tatillerde ailecek Nizamiye’yi ziyaret eden Güney Afrikalılar, henüz bir kaç dükkanın hizmet verdiği Türk pazarını da ziyaret etmeden geçmiyor. Geleneksel Türk mutfağının lezzetlerini sunacak restorantının iç dekorasyonu tamamlanmak üzere. Kubbesi, Nizamiye gibi tezyinat sanatının güzel örnekleri ile işlenen restoranın büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Güney Afrika’nın en kalabalık yollarından N1 otoyolu üzerinde yüksek bir tepede yükselen Nizamiye’nin gece ışıklandırılmış hali, camiyi ziyaret etmeyenleri de uzaktan kendine hayran bırakıyor.
AMERİKA’DAN GÜNEY AFRİKA’YA CAMİ HİKAYESİ
3 yıl gibi hızlı bir sürede tamamlanan Selimiye’nin hikayesi de ilginç. İstanbul’da ikamet eden işadamı Ali Katırcıoğlu, ecdadın mimarisinin ekvator altına ve Amerika’ya ulaşmadığını düşünerek ilk planda okyanus ötesine dev bir Osmanlı camisi inşa etmeye karar veriyor. 3 yıl Amerika’ya cami inşaatı için gidip gelen Kervancı lakaplı Katırcıoğlu, izin alamadığı gerekçesi ile Amerika’da inşaata başlayamıyor ve yakın arkadaşı Fethullah Gülen Hocaefendi’nin tavsiyesi ile Güney Afrika’ya geliyor. Katırcıoglu’nun deyimiyle, "3 yılda hal olmayan işler bir haftada hal oluyor", belediyenin bütün Safirbet izinleri vereceğini belirtmesi üzerine arsa alınıyor. Kısa bir süre zarfından dev projenin ilk kazması vuruluyor.
NİZAMİYE’NİN İLGİ ÇEKEN AYRINTILARI
Nizamiye Külliyesi'ne şu ana kadar 13 bin metreküp beton döküldü. Yerden yüksekliği 32 metre ve çapı 24 metre olan kubbeler ile Nizamiye, Osmanlı’dan beri inşa edilen camilerin de en büyükleri arasına giriyor. Hat ve tezyinat sanatının en güzel örnekleri, çiniler ve halılar ziyaretçileri büyülüyor. Külliyenin mermer işçiliği de göze çarpıyor. Caminin üç büyük kapısı ve 200’den fazla penceresi var. Ziyaretçiler Cami’nin avlusundaki İslami sanatlar sergisinde Hz. Muhammed’in (s.a.s.) kutsal emanetlerini ve başta İstanbul olmak üzere Tac Mahal gibi İslam’ın büyük eserlerinin tablolarını bir arada görebiliyor. Nizamiye, Selimiye’nin orijinal planında olmayan zemin katındaki biner kişilik salonları ve dev odaları ile büyük organizasyonlara şimdiden ev sahipliği yapıyor. Yetkililerin açıklamasına göre Müslümanlar, düğün yemeklerini Nizamiye’nin alt katında verebiliyor, büyük ilmi ve dini konferanslar için rezervasyon istekleri gelmeye başlamış.
NİZAMİYE’Yİ MİLYONLAR SEYREDİYOR
Nizamiye’nin yer aldığı Gauteng eyaleti yetkililerinin ifadesine göre, caminin önünden geçen N1 otoyolu dünyanın en işlek otobanlarında biri. İdari başkent Pretoria’da oturup ticari merkez Johannesbug’a gelen yüz binlerce yolcu Nizamiye’yi görüyor. Ayrıca Güney Afrika’nın ilk metrosu Nizamiye güzergahında yerin üstünden geçiyor ve bütün yolcular camiyi bütün ihtişamı ile seyredebiliyor.
NİZAMİYE’NİN GÜLLERİ
Nizamiye’yi tek başına inşa eden Güney Afrika’da Uncle Ali (Ali Amca) olarak tanınan Katırcıoğlu, caminin temelinden itibaren güvercin besliyor. Şu anda güvercinlerin sayısı 300’ü bulmuş durumda. Aynı zamanda bir gül hayranı olan Katırcıoglu, Nizamiye’nin bahçesine 2 binden fazla gül diktirdi. Çoğunlu palmiye olan yaklaşık 500 ağaç da Nizamiye’nin etrafında yükselmeye başladı.
Güney Afrika’nın yanında Sahraaltı’nın da en büyük camisi olan Nizamiye, Ramazan ayında da büyük ziyaretçi çekti. Osmanlı tarzına uygun olarak hurma, çorba gibi hafif yiyeceklerle iftarın edildiği camide teravihler hatimle kıldırıldı. Nizamiye ayrıca geniş üst katında kadın cemaate yönelik imkanları ile dikkat çekiyor.
Nizamiye Külliye’si için ilk kazmanın vurulduğu günlerde caminin bitişiğinde bir kabristan hazırlandı. Osmanlı’nın Güney Afrika’da şehit edilen ilk diplomatı Mehmet Remzi Efendi’nin naaşı yaklaşık 100 yıl sonra Nizamiye’ya taşındı.
Nizamiye Külliyesinin açılışını Cumhurbaşkanı Zuma yapacak
Nizamiye Külliyesinin açılışını Cumhurbaşkanı Zuma yapacak
Piramit Haber Piramit Haber
Dünya
Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde yapımına 1 Ekim 2009’da başlanılan Nizamiye Külliyesi’nin resmi açılışını yarın Cumhurbaşkanı Jacop Zuma yapacak. Son hazırlıkların devam ettiği açılışa Türkiye’den Ekonomi Bakanı Zafer...
Paylaş: