DAVUTOĞLU'NUN İZLEYECEĞİ YOL
ABD, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidine karşı eylem planını bizzat Başkan Obama aracılığıyla açıklarken Irak ve Suriye'de daha kapsamlı bir operasyon hazırlığında olduğunu da ilan etti. ABD’nin daha yoğun hava saldırıları yapmayı karadan ise Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve bazı ‘ılımlı’ Suriyeli muhaliflerle birlikte Türkiye ’den de askeri bir rol beklentisi içinde olduğu zaman zaman öne sürülmüştü.
‘IŞİD ile Mücadele planı’nın bizzat ABD Başkanı Obama tarafından açıklandığı gün Türkiye’deki siyaset ve güvenlik kulislerinde de aynı konu tartışılıyor. Yeni Şafak gazetesinin bugünkü manşet haberi ise Davutoğlu hükümetinin bu konuda izleyeceği yol hakkında bilgi veriyor.
TÜRKİYE UZAK DURACAK
Yeni Şafak’ın bugün “Türkiye oyuna gelmez” başlığıyla manşetine taşıdığı habere göre, dün Ankara ’da ‘olası IŞİD operasyonu' gündemiyle toplanan ‘Ulusal Güvenlik Mekanizması' toplantısında, IŞİD'e karşı 'Çekirdek Koalisyon'dan uzak durma kararı alındı. İlhan Toprak imzalı habere göre toplantıda ‘bir kara ve hava harekatına kesinlikle katılmama’ ve 'pasif destek' fikri öne çıktı.
REHİNELER DE KONUŞULDU
“Önceki gün kuvvet komutanlarını Merkez Bina'da toplayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün de daha geniş katılımlı bir 'güvenlik zirvesi' düzenledi. 'Ulusal Güvenlik Mekanizması' adını taşıyan zirvede IŞİD operasyonu ve hâlâ örgütün elinde bulunan 49 Türk diplomatın durumu masaya yatırıldı.
Toplantıda Türkiye'nin IŞİD'e karşı bir kara harekatına destek vermesini de içeren 'Çekirdek Koalisyon' konusuna sıcak bakılmazken, Irak ve Suriye'de baş gösteren karışıklıklara dikkat çekildi. IŞİD'in Suriye'deki 'Esad rejiminin bir sonucu olduğu' hususu kalın çizgilerle çizilirken, Türkiye'nin müttefik koalisyonda 'pasif görev' alması fikri benimsendi.
REHİNELERİN HAYATI RİSKE GİRER
Zirvede, Türkiye'nin bu aşamada herhangi bir askeri operasyonda (kara ve hava) yer almasının mümkün olmayacağı kararı alındı. Ankara'nın operasyona aktif destek vermesi halinde rehin durumdaki diplomatların hayatlarının riske girebileceği de değerlendiriliyor.”
Başbakanlık’ta dün, Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılmış, toplantı yaklaşık 3 saat sürmüştü.