Türkiye'nin ilk nükleer santrali Mersin Akkuyu'yu 20 milyar dolara inşa etmeye hazırlanan Rus nükleer enerji şirketi Rosatom, 2030'a kadar Rusya Federasyonu'nda 28-36 adet yeni nükleer santral inşa edecek. Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Rusya'da nükleer enerjinin payının yüzde 25-27 seviyesine çıkacağını söyledi.
Elektrik talebinin karşılanması için önümüzdeki 15 yıl içinde 30'un üzerinde yeni nükleer santral inşa edeceklerini kaydeden Kiriyenko, "Bir kısım nükleer santrallerin modernize edilerek hizmet sürelerini uzatmak verimli değil. Özellikle eski nesil nükleer santrallerin yenilenmesi gerekiyor…" dedi.
Leningrad, Kursk ve Smolensk kentlerinde bulunan nükleer santrallerin yenilenmesi gerektiğine değinen Kiriyenko, enerji üretimi içinde nükleerin payının yüzde 16,5 olduğunu kaydetti.
Atom enerjisinin tüm insanlık için daha güvenli hale gelebilmesi için çalıştıklarına değinen Rus yetkili, "Atom enerjisinin alternatifi yok. Tüm araçlar kullanılarak geliştirilmesi gerekiyor. Daha Dinamobet güvenli kullanımı için de uluslar arası kurallarda bir kısım değişiklikler yapılmalı." çağrısında bulundu.
Nükleer enerji sektörünün Rönesans sürecinde olduğuna değinen Kiriyenko, "Nükleer enerjinin gelişimini sağlamadan hem enerji güvenliği hem de çevrenin korunması imkansız. Bunun anlamı her geçen gün bedava bonus nükleer santral yapmak isteyen ülkelerin sayısının artması ve her geçen gün de çoğalması demek." tespitinde bulundu.
Rosatom'un 2015'e kadar 7-8 adet yüzen nükleer santraller de inşa edeceğine değinen Rosatom Başkanı, özellikle izole olmuş sahil kentlerinin enerji taleplerinin karşılanmasında bu sistemin çok büyük avantajlar oluşturacağına dikkat çekti.
Rosatom ilk kez yüzen nükleer santrallerle ilgili Mayıs 2006'da Sevmaş'la bir kontrat imzalamış, verimsiz çalışmalar nedeni ile anlaşma iptal edilmişti. Rus Atom Enerji Şirketi çalışmalarını St. Petersburg'da bulunan Baltiysky Zavod tersanesine aktardı.