SMDK tarafından yapılan açıklamada, muhaliflerin kontrol altına aldığı bölgelere, Esed yönetimi tarafından uygulanan abluka nedeniyle, kıtlık yaşandığı, çocuklar için gerekli aşıların bulunamadığı ve insani durumun kötüleştiği vurgulandı.
Bunun "en az 10 yıldır ülkede görülmeyen" boğmaca, çocuk felci, şark çıbanı ve kızamık gibi hastalıkların yeniden ortaya çıkmasına sebep olduğu ifade edilen açıklamada, "Esed yönetimi, muhalifler tarafından ele geçirilen bölgeleri ilaç, aşı ve besin maddelerinin girmesini engelleyerek boğmak istiyor" denildi.
-"Güvenli insani koridor oluşturulsun"
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) rejimin abluka altına aldığı bölgelerde acil olarak, Esed yönetiminin de uyacağı, "güvenli insani yardım koridorları"nın açılması talep edilen açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Kızılhaç ve diğer uluslararası kuruluşlarına da gün geçtikçe büyüyen insani krize hızlı bir şekilde müdahale edilip, yeterli tıbbi yardım gönderilmesi çağrısında bulunuldu.
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nden daha önce yapılan açıklamada, Suriye'de, 14 yıl aradan sonra ilk defa, çocuk felciyle ilgili "2 şüpheli vaka"ya rastlandığı bildirilmişti.
Esed rejiminin muhaliflerin kontrolindeki bölgelere uyguladığı abluka nedeniyle, bazı alimlerin yiyecek bulamayan halka "eşek, köpek ve kedi eti yeme" fetvası verdiği belirtilmişti.
Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün bir süre önce yayınladığı rapora da ise Muaddamiye bölgesinde bu ay içerisinde 10'u çocuk, 11 kişinin açlık nedeniyle öldüğü bildirilmişti.