ÖYP 2012 ek yerleştirmeleri, kapsamında ise yükseköğretim kurumlarında istihdam edilmek üzere 2 bin 643 araştırma görevlisi alımı için başvurular 21 Aralık'ta başladı. Başvuru işlemlerinin başladığı son 5 gün içinde yaklaşık 20 bin başvuru oldu.
ÖYP kapsamında araştırma görevliliği için başvurular 28 Aralık tarihine kadar devam edecek.
ÖYP, yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulu resmi internet sitesinde açıklanan ÖYP yerleştirme programı üzerinde yapılacak.
Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, araştırma görevlisi kadrolarına başvuran adayların, yerleştirme işlemleri lisans genel not ortalamalarının yüzde 25'i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) alınan puanlarının yüzde 60'ı ve varsa yabancı dil puanlarının yüzde 15'i dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca merkezi sistemle gerçekleştirilecek.
Adaylar, başvurularını 10 tercihi geçmeyecek şekilde, beyana dayalı olarak yapacak. Yanlış beyanda bulunarak atanmaya hak kazanan adayların atamaları yapılmayacak.
Sonuçlar 3 Ocak'ta açıklanacak
Sonuçlar 3 Ocak 2013'te ÖYP yerleştirme programı üzerinden açıklanacak.
Araştırma görevlisi olarak başvuracak adaylarda aranan şartlar şöyle:
''657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde belirtilen şartları taşımak, 35 yaşından gün almamış olmak, araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda ALES'den (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 70 (yetmiş) puan almış olmak. (Bu sınavın sonuçları yapıldığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerlidir) Ancak; özel yetenek sınavı ve yabancı dil puanıyla öğrenci alınan alanlara başvurularda, herhangi bir puan türünden en az 70 (yetmiş) puan almış olmaları, Eğitim Bilimleri Bölümüne (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı hariç) yapılan başvurularda, adayların lisans öğreniminde mezun oldukları alandan en az 70 (yetmiş) puan almış olmaları, alan türü değişen programlardan mezun olanların, lisans eğitimine başladıkları puan türünden en az 70 (yetmiş) puan almış olmaları gerekiyor.
Yabancı ülkelerden alınan diplomaların denkliğinin Yükseköğretim Kurulu'nca onaylanmış olması gerekiyor. Lisans mezuniyeti notunun hesaplanmasında Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenen eşdeğerlilik tabloları, yabancı dil puanının hesaplanmasında ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerlilikleri kullanılacak.''