Piramit Haber

Liselerde bu dönem sona eriyor!

Eğitim

Liselerde sınıfta kalma dönemi sona eriyor, ders tekrarı başlıyor.

Liselerde sınıf tekrarı ve okul terk sebeplerini araştıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselilerin yüzde 7.26’sının sınıfta kaldığını, yüzde 15.94’ünün ise okulu terk ettiğini tespit etti. Okulu terk edip örgün eğitim dışında kalanların yüzde 62.3’ünün 18 yaşından küçük olduğu belirlenirken, bunların yüzde 33.7’sinin açık liseye bile gitmediği, “hiçbir şey yapmadığı” belirtildi.

Hazırlanan çözüm önerileri raporunda, sınıf tekrarı yerine ders tekrarı sisteminin uygulanması gerektiği belirtildi. Buna göre liselerde de üniversiteler gibi “alttan ders” dönemi başlayacak.

“Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı, Okul Terk Sebepleri ve Örgün Eğitim Dışında Kalan Çocuklar Raporu”nda, 15 ilde tüm lise türlerinde sınıf tekrarı yapan öğrencilerle, son iki yıl içerisinde okulu terk eden çocuklarla yapılan araştırmanın sonuçları şöyle sıralanıyor:

Yüzde 7.26 sınıfta kalıyor: Türkiye’deki tüm lise türlerinde toplam 3 milyon 840 bin öğrenci var. Bunların yüzde 7.26’sı yani 278 bin 929 öğrenci sınıf tekrarı yapıyor. En çok sınıfta kalma ise 9. sınıfta yaşanıyor.

Sınıfta kalıp okulu bırakıyorlar: Öğrencilerin yüzde 15.94’ü ise lise eğitimini tamamlamadan okulu terk ediyor. Araştırma verilerine göre sınıf tekrarı yapan öğrencilerin önemli bir bölümü sınıfını geçemediği yıl okulu bırakıyor.

Güvenlik ve öğrenciler arası şiddet terk nedeni: Okul terkine yol açan etkenler arasında “devamsızlık” önemli bir yer tutuyor. Bazı öğrenciler, en son öğrenim gördükleri okullarda kuralların daha adaletli biçimde uygulanmasını, okulların daha güvenli olması gerektiğini, öğretmenler ve öğrenciler arasında daha olumlu ilişkilerin bulunmasının faydalı olacağını düşünüyor.

‘Bırakma’ diyen yok: Gençlerin büyük bir kısmı, okulu terk ettiklerinde kendilerini engelleyen birinin olmadığını söylüyor. Okulu terk ederken en çok engel olmak isteyen de gençlerin anne babaları.

Yarısından fazlası reşit değil: Okulu terk ederek örgün eğitimin dışında kalan gençlerin yüzde 37.1’i 18 yaşında. Yüzde 25.7’sinin 17, yüzde 18.8’inin 16 yaşında, yüzde 13.7’sinin 15 yaşında, yüzde 4.1’inin ise 14 yaşında olduğu saptandı.

Evlendim, bıraktım: Özellikle Doğu illerindeki gençler, bazen kendi istekleri bazen de ailelerinin istek veya baskısı doğrultusunda erken yaşta evleniyor ve okulu terk ederek örgün eğitimin dışına çıkıyor.

Okulu bırakıp boş geziyorlar: En dikkat çeken verilerden birisi de örgün eğitim dışında kalan gençlerin yüzde 33.7’si okuldan ayrıldıktan sonra ne açık liseye devam ediyor ne de bir işte çalışıyor.

HABER İÇİN TIKLA>>>

Yorumlar (6)

mehmet bayyurt 10 Yıl Önce

sanki ders geçme sistemi uygulanmamış gibi şimdi alttan ders alma başlayacakmış ! bu bakanlığı allah ıslah etsin ! burada çalışan bürokratları ne yapmalı ! bunu çilekeş öğretmenlere bırakıyorum. alttan ders alan öğrenci boş saatlerinde ne yapacak ? masa başında uydur uydur gitsin ! nasıl olsa hesap soran yok !

sdad 10 Yıl Önce

bazı öğretmenlerde tehtid ediyo ama mehmet bey öğrencinin okula gidesi kalmıyo resmen köle gibi kullanan manyaklarda var

, 10 Yıl Önce

Peki bu hangi eğitim öğretim dönemi içerisinde gerçekleşecek 2014-2015 mi yoksa 2015-2016 mı

Fatmanur 10 Yıl Önce

bence çok doğru düşünülmüş. ama anlamadığım şey , şimdi sınıfta kalan öğrenciler aslında sınıfta kalmadı alttan derslerini verip geçebilirler mi yani ?

hasbahca 10 Yıl Önce

i̇çine ettiniz eğitimin

yahya furkan 10 Yıl Önce

inşallah gelir bu sene bu sistem lütfen bilgilendirebilirmisiniz bizim sınıfta ben dahil 18 kişi kaldık lise 2 de oda inşallah gelir ya bu sistem

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.