Milyonlarca adayı yakından ilgilendiren bu sınava bir hafta kala, soruları hazırlayan ve sınavı gerçekleştiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Hürriyet'in sorularını yanıtladı.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınavın hazırlanma süreci ile ilgili adaylara birkaç ipucu verdi:
SORULARI RASGELE SEÇİYORUM
Sınava az kaldı, soru kitapçığındaki soruları nasıl seçiyorsunuz?
Örneğin matematik bölümüne ben oturuyorum. Problem çözme olarak 14 soru soracaklar. Ellerinde 40 soru varsa seçiyorum. Diyorum ki,"5, 12, 21, 38'incileri alalım". Uzmanlar bakıyorlar, uygun olanları alıyorlar. Aralarında uygun olmayan varsa, rastgele başka bir soru seçiyorum. Bu şekilde bütün soruları oluşturuyoruz. Bir bütün haline geldiğinde bir sorun olup olmadığına bakılıyor. Bu tamamen eski usul. Hedefimiz bunu otomatik yapmak. Bunu yaptığımızda bir zaman kazancımız olacak.
SORU BANKASI YENİ KURULDU
Müfredat sürekli değişiyor onu nasıl yapıyorsunuz? Eski soruları atıyor musunuz o zaman?
Gariptir, ÖSYM'nin 2010 yılına kadar ciddi anlamda bir soru bankası oluşmamış maalesef. Şimdi bütün gayretimiz onu oluşturmak. Neredeyse her hafta sonu Türkiye'nin dört bir tarafından gelen akademisyenlerle yoğun bir şekilde soru havuzu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu nedenle arkadaşlarımızın iş yükünü on katına çıkarmış durumdayız şu anda. Daha önce YGS için 40 soru hazırlayan arkadaşımıza dedik ki, "400 soru hazırlayacaksın". Büyük destek veriyorlar, gayret gösteriyorlar; onu gerçekleştirdiler.
Soruları kim hazırlıyor? Akademisyenler mi? Yoksa lise hocaları mı?
Ortaöğretim hocalarına soru yazdırmıyoruz. Akademisyenlere yazdırıyoruz veya kendi uzmanlarımız yazıyor.
Ama onlar sınıflara giren kişiler mi? Adayların hangi konularda zorlandığını bilen var mı?
O konuda şunu söyleyeyim, ilk defa 2011 yılında ÖSYM ile Milli Eğitim Bakanlığı'nı konuşturduk. Daha önce hiç bir araya gelmemişiz. Bir araya geldik. Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatını inceledik, kazanımlara baktık, bizim soruların neyi ölçtüğünü inceledik. 2011-2012'de yaptığımız sınavları Milli Eğitim Bakanlığı çok kritik olarak ele aldı. Büyük bir mutlulukla sorularımızın hiçbirinin müfredatın dışında olmadığını gördük.
Bu sene sorular zor olacak ve TÜBİTAK hazırlayacak deniyor?
Bu öğrenciler arasında bir şaka. Yok öyle bir şey. ÖSYM'nin bir bilgi birikimi var.
Sorular bu yıl zor mu, kolay mı?