YGS sınav giriş belgesi çıktısı alma linki ais.osym.gov.tr. Adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi-ais'ten sınav giriş belgelerinin çıktısını TC Kimlik Numarası ve ÖSYM aday şifresiyle alabilecekler.
YGS SAAT KAÇTA?
YGS 2015, 15 Mart Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve adayların 160 dakika süresi olacak. YGS'ye girecek öğrencilerin en geç saat 09.00'da sınav merkezlerinde olmaları gerekiyor.
YGS HANGİ TESTTE KAÇ SORU VAR?
YGS Türkçe Testi: 40 soru
YGS Matematik Testi: 40 soru
YGS Sosyal Bilimler Testi: 40 soru
YGS Fen Bilimleri Testi: 40 soru
YGS SORULARI AÇIKLANACAK MI?
YGS 2015 soruları ve cevapları açıklanacak mı sorusunun yanıtı dün ÖSYM'den geldi. ÖSYM YGS sorularının yüzde 20'sine denk gelen ve rastgele seçilen 32 soru ve cevaplarını yayınlayacak. YGS sorularının tamamı ise YGS sınav sonuçları açıklandığı gün osym.gov.tr'den ilan edilecek.
YGS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI OLMAYAN ADAYLAR SINAVA ALINMAYACAK!
ÖSYM YGS sınav giriş belgeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, adaylara YGS sınav giriş belgesi çıktısı gönderilmeyeceğini duyurdu. YGS 2015'e girecek adayların YGS giriş belgesi çıktısı alıp, sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor. YGS giriş belgesi çıktıları ais.osym.gov.tr'de.
YGS sınav giriş belgesinin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır.
YGS ŞİFRESİNİ UNUTANLAR NE YAPACAK?
ÖSYM YGS aday şifremi unuttum diyen öğrenciler ne yapacak? YGS öncesi ÖSYM aday şifresini unutan öğrenciler yeni şifrelerini 3 yolla edinebilirler.
Şifrelerini unutan YGS adayları ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden yeni şifre alabilirler. YGS aday şifresini unutanlar ayrıca ÖSYM Sınav Merkezleri'nden veya ÖSYM Koordinatörlükleri'nden yeni şifre edinebilirler.
YGS sınav giriş belgenizi alabilmek için ÖSYM’den aldığınız aday şifrenize ihtiyacınız var. Ancak bu şifreyi unuttuysanız ya da kaybettiyseniz paniklemeyin.
Bunun için ÖSYM’nin sitesine girerek ais.osym.gov.tr’den adresinden şifrenizi ücretsiz olarak yeniden alabilirsiniz. Siteye girdikten sonra “Şifremi Unuttum” alanına girerek yöneltilen soruları doğru yanıtlamanız gerekiyor.
Eğer internet ortamından şifre almayı başaramazsanız ÖSYM sınav koordinatörlüklerine veya YGS’de başvuru merkezi olarak görev yapan yetkilendirimliş başvuru merkezlerine geçirli nüfus cüzdanı veya pasaportunuzla şahsen başvurabilirsiniz. Bu merkezleri ÖSYM’nin internet sitesinden edinebilirsiniz. Unutmayın sizden başkası sizin adınıza şifre alamaz.
YGS SAAT KAÇTA?
YGS, 15 Mart 2015 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00’da hazır bulunmaları gerekecek.
Adaylar, sınav salonuna 2015-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı/pasaportları kontrol edilerek alınacaklar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacaklar. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacak.
YGS ADAYLARI DİKKAT!
Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecek.
YGS GİRİŞ BELGESİ FOTOĞRAF ŞARTI
Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.
YGS GİRİŞ EHLİYET DEĞİL NÜFUS CÜZDANI
Adayların sınava girebilmeleri için YGS Sınav Giriş Belgesi'nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur.
Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir.
YGS HANGİ KİMLİK KARTLARI KABUL EDİLMİYOR?
Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.
Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.
Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.
Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.
YGS 2015 HANGİ TESTLER VAR?
YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. Aslında 6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.
YGS1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.
YGS’de uygulanacak testler ve kapsamları Tablo 1A’da, YGS puan türleri Tablo 1B’de gösterilmiştir.
YGS'de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?
YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:
• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.
• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.
• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.
YGS SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?
YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır.
YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.
YGS 180 ALMAK İÇİN KAÇ NET YAPMAK GEREKİR?
15 Mart Pazar günü YGS'ye girecek olan adayların aklındaki YGS 180 puan için kaç net yapmak gerekir sorusunun yanıtı da belli oldu.
YGS adaylarının 180 puan alıp LYS'ye girebilmeleri için 32 net doğru yanıta sahip olmaları gerekiyor.
Önlisans ve açıköğretim okumak isteyen adayların ise YGS'de 140 puan almaları için 16 net doğru yanıta ihtiyaçları var.
YGS 140 BARAJI NASIL AŞILIR?
Sınavda 6 puan türünden birinde 140 puanı alanlar açıköğretim ve önlisans programları ile bazı lisans programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavlarına da katılabilecek. Bu barajı aşabilmek için 160 sorunun yer aldığı YGS’de her testte yüzde 10 başarı göstermeniz gerekiyor. Her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden ortalama 4’er net olmak üzere toplam 16 net çıkarırsanız yüzde 10 başarı oranını tutturmuş ve YGS’nin ilk barajı 140 puanı aşmış olursunuz. Ancak 180 puana ulaşamazsanız LYS’lere giremezsiniz.
YGS 180 BARAJI İÇİN 32 NET GEREKİYOR
Önümüzdeki haziran ayında 5 ayrı oturum halinde yapılacak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilmek için girmeniz gereken Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılma hakkını elde etmek için ise 6 puan türünden birinde 180 puan barajına ulaşmanız gerekiyor. Bu baraj için 160 soruda yüzde 20 başarı oranını tutturmalısınız. Bunun için 32 nete ihtiyacınız var. 4 testten ortalama 8’er net çıkarırsanız LYS’lere girme hakkını kazanırsınız.
YGS 140 PUANI ALAMAYAN NE YAPACAK?
YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayanların sınavsız geçiş hakkı bulunan meslek liseleri hariç bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakkı bulunmuyor. Onların yerleştirme puanları da hesaplanmayacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.
YGS SONUÇLARI sonuc.osym. gov.tr'de
YGS sonuç belgesi adaylara gönderilmeyecek. Adaylar, YGS sonuçlarını, TC. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar isterlerse LYS’lere başvurabilecek. LYS’lere başvurular, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak. LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak.
Öte yandan, YGS ve sınavsız geçiş için 2 milyon 126 bin 681 aday başvuru yaparken, bunların 908 bin 65'ini lise son sınıf öğrencileri, 407 bin 825'ini geçen yıl liseden mezun olanlar, 810 bin 791'ini ise daha önceki yıllarda liseyi bitirenler oluşturdu. Başvuran adayların, 756 bin 473'ü geçen yıl da ÖSYS'ye girdi. Geçen yıl ÖSYS’ye, 78 bin 428'si sınavsız geçiş olmak üzere toplam 2 milyon 86 bin 87 aday başvurmuştu.