"Güvenli liman"daki düşüşe karşın, emtia piyasalarının önemli araçlarından paladyum yeniden yükselişe geçti. Özellikle büyük üretici Rusya’nın, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin yaptırımlarına karşı misilleme yapma olasılığı, otomotiv endüstrisinin önemli girdisi paladyum fiyatlarını son 13.5 yılın zirvesine taşıdı.
RUSYA VE AB-ABD GERGİNLİĞİNİN ETKİSİ
Paladyumun onsu, yılbaşından bu yana yüzzde 27 artışla 909.5 dolara çıkarak, 21 Şubat 2001 tarihindeki zirvesine oturdu. Güney Afrika’daki maden grevlerinin etkisiyle bir süre önce tırmanışa geçen paladyum fiyatları, ABD ve Avrupa Birliği’nin, dünyanın en büyük paladyum üreticisi Rusya’ya yaptırımlarıyla hız kazandı.
OTOMOTİV SANAYİİNİN ÖNEMLİ GİRDİSİ
Günümüzde paladyum, en yaygın olarak otomobil endüstrisinde, motorların egzozlarındaki çevreye zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren aygıt olan katalitik konverter üretiminde kullanılıyor. Paladyum, ayrıca diş hekimliği ve mücevher sektörünün de hammaddeleri arasında bulunuyor.
HAM PETROLDEKİ YÜKSELİŞ SINIRLI
Ukrayna gerginliği, emtia piyasalarında ham petrol fiyatlarının yönünü de yukarıya çevirdi. Küresel piyasalarda, Türkiye’nin de temel aldığı Brent petrolünün varil fiyatı 102 doları aşarak 103.2 dolara kadar çıktı. Petrol arzının artamasına karşılık, talepteki yavaşlama, petrol bölgelerindeki jeopolitik gerginliklere rağmen, petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
EKONOMİNİN PATRONU BABACAN
Cuma günü kabinenin açıklanmasından önce 2.1550 liraya kadar gerileyen dolar, ekonomi yönetimine ilişkin kaygıların belirginleşmesiyle 2.1655 liraya kadar yükseldi. Haftanın ilk günü erken saatlerde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yeni kabinede de ekonominin direksiyonunda olacağına ilişkin açıklamaların, döviz piyasalarında frenleyici etkisi oldu. Dolar 2.1640 lira, euro da 2.8420 lira dolayında hareket ederken, yarı yarıya euro ve dolardan oluşan döviz sepeti de 2.50 değerindeydi.