Sahte ilaçla mücadele ile ilgili olarak hem TEB'in hem de Sağlık Bakanlığının çok ciddi çalışmalar yaptığını ifade eden Çolak, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerektiğine dikkati çekti.
Çolak, özellikle internet üzerinden yapılan ilaç satışlarının sakıncalarına yönelik sık sık uyarılarda bulunduklarını anımsatarak, "Sosyal medya üzerinden kanser ilacı satmaya çalışan umut tacirleri olduğunun tespit edilmesiyle birlikte yeniden harekete geçtik ve gerekli cezai işlemin yapılabilmesi adına Türkiye İlaç ve TIbbi Cihaz Kurumuna durumu bildirdik" dedi.
Bu satışların özellikle "facebook" üzerinden yapıldığının altını çizen Çolak, şunları kaydetti:
"Kendilerini eczacı gibi tanıtıp hesap açan ve çeşitli nedenlerle piyasada bulunamayan pahalı ilaçların özellikle de kanser ilaçlarının, bu hesaplar aracılığıyla satıldığını saptadık.
Nerede üretildiği ve kimler tarafından satıldığı bilinmeyen bu ilaçların, içerisinde ne bulunduğu da ne yazık ki belli değil. Kendini çaresiz hisseden ve tedavisini aksatmamak için çare arayan hastalar, kendilerinin ve yakınlarının sağlıklarını daha da tehlikeye attıklarının farkında bile değiller.
Basit bir ağrı kesicinin dahi tavsiye üzerine kullanılmaması gerektiği konusunda çaba sarf ederken, eczane dışındaki herhangi bir yerden ilaç almanın yaratacağı ölümcül sonuçları söylemeye bile neredeyse gerek yok. Çünkü ilaç hassas ve uzmanlık gerektiren bir konudur ve aynı zamanda bir zehirdir."
Çolak, bu konuda gerekli şikayetlerin yetkili makamlara yapıldığını vurgulayarak, "Sağlık Bakanlığı nezdinde de gerekli hukuki süreçlerin başlatılacağından şüphemiz yoktur" diye konuştu.
Bulunamayan ilaçlar, TEB aracılığıyla temin ediliyor
Türkiye'de bir biçimde üretilmeyen ya da bulunamayan ilaçların, TEB ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle temin edildiğini belirten Çolak, başvuru yapan hastalara söz konusu ilaçların yurt dışından tedarik edilerek teslim edildiğini söyledi.
Çolak, "Bu süreç içerisinde halkımız paniğe kapılmadan ve Birliğimizle iletişimi kesmeyerek ilacını beklemelidir. Eczane dışından ya da Birliğimiz dışından temin edilen ilaçların sahte, bozuk, miadı geçmiş ya da etkinliği bulunmayan ilaçlar olma riski çok yüksektir" uyarısında bulundu.
"Facebook" üzerinden satış yapan bazı hesaplar
TEB'den alınan bilgiye göre, sahte kimlikler kullanılarak alınan hesaplardan bazıları şöyle: "Ilaç Alım Spotçu", "Kanser Ilac Alım", "Kanser Ilac Alım-Satım Ameto", "Kanser Ilaçları Alınır", "Kanser Ilacları Satın Alınır".
HABER İÇİN TIKLA
HABER İÇİN TIKLA