Tokbaş, Tüketici Hakem Heyetlerinin bağlayıcı karar üst sınırlarının değiştiğini belirterek, ilçe hakem heyetlerine başvuru üst sınırının 2 bin 200 lira, il hakem heyetlerine başvuruda ise 3 bin 300 lira olarak belirlendiğini anlattı. Yeni dönemle ilgili bazı cezalara değinen Tokbaş, şöyle devam etti:
"12 punto büyüklüğünde düzenlenmeyen, ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin ekinde ayrı olarak verilmediği her sözleşme başına, haklı sebep olmaksızın kaçınılan satışlar ile sipariş edilmeden gönderilen mal veya sunulan hizmet başına, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirilmediği, erken ödemelerde gerekli faiz ve komisyon indiriminin yapılmadığı, tüketici kredilerinde ve konut finansmanı sözleşmelerinde sözleşme öncesi bilgi formunun verilmediği, tüketici kredisi sözleşmelerinin tüketicinin aleyhine sonradan değiştirildiği ve faiz değişikliklerinin yazılı olarak bilgilendirilmediği, paket tur sözleşme hükümlerine aykırı işlem başına ceza miktarı 200 liradan 220 liraya çıkarıldı.
Verilen süre içinde haksız şartları sözleşmesinden çıkarmayan satıcının yaptığı sözleşme başına ceza miktarı da 220 liraya yükseldi. Tüketici kredilerinde ve konut finansmanı sözleşmelerinde bankaların cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerine uymayan ile belirli kredi sözleşmelerine ilişkin açılan hesaplardan ücret ve masraf talep edilen işlem başına, devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşme hükümlerine aykırı işlem ve 36 ay içinde teslim edilmeyen devre tatil konutu başına ceza miktarı ise bin 101 liraya çıktı. 36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına yeni para cezası da 22 bin 22 lira oldu. Yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli konut ve devre tatil sözleşmeleri kuran satıcılara, kapıdan satış belgesi almayan satıcılara ceza miktarları 110 bin 110 liraya yükseldi."
Aidatsız kredi kartı çıkarmayanlar
Tokbaş, kullanma kılavuzu ve garanti belgesi hükümlerine uymadan satılan her mal başına ceza miktarının 220 lira olarak belirlendiğini dile getirerek, kanuna aykırı menfaat karşılığında tüketici ödülü satan kişilere de 1 Ocak'tan itibaren 110 bin 110 lira ceza kesileceğini bildirdi. Aidatsız kredi kartı çıkarmayan bankalara uygulanacak ceza miktarının 5 milyon liradan 5 milyon 505 bin liraya yükseltildiğini vurgulayan Tokbaş, 30 konut ve üzeri inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası veya teminat sağlamayan ön ödemeli konut ve devre tatil konutu satıcılarına da 550 bin 550 lira ceza uygulanacağını aktardı.
Hakan Tokbaş, tüketicinin eğitilmesi için gerekli programı yapmayan radyo ve televizyon kuruluşlarına verilecek cezanın da 11 bin 11 lira olduğunu söyleyerek, "Aldatıcı ticari Reklam ve ilanlar, yerel düzeyde yayın yapan televizyon aracılığı ile yapılmışsa cezası 11 bin 11 lira, ülke düzeyinde yayın yapan televizyon aracılığıyla gerçekleşmişse 220 bin 220 lira oldu. Söz konusu durum, ülke düzeyde yayın yapan radyo ve internet aracılığıyla gerçekleşmişse 55 bin 55 lira, kısa mesaj aracılığıyla gerçekleşmiş ise 27 bin 527 lira ceza kesilecek" diye konuştu.
Seri halde ayıplı mal üretenler
Seri halde ayıplı mal üretip piyasaya sürenlere 110 bin 110 lira para cezası uygulanacağını dile getiren Tokbaş, yiyecek taklidi ürünler için verilecek cezanın ise 5 bin 505 liraya çıkarıldığını ifade etti. Tokbaş, aldatıcı reklamlar için öngörülen idari para cezasının yine caydırıcılıktan uzak kaldığını ileri sürerek, "Nitekim büyük ölçekli şirketlerin bir reklam kampanyası için milyonlarca bütçe ayırdığı dikkate alındığında o reklamın aldatıcı kabul edilmesi üzerine ayrıca kesilen televizyonlar için 220 bin 220 lira, gazeteler için 110 bin 110 lira para cezasını en baştan reklam bütçesi kalemine dahil ettiği kamuoyu tarafından defalarca gözlemlenmiştir. Reklam başına değil de aynı reklamın yayınlandığı her bir ayrı yayın için bu cezanın kesilmesi daha caydırıcı olacaktır" ifadesini kullandı.