Bakan Şimşek, 2013 yılı ocak-ağustos dönemi bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi.
Bu yıl bütçenin oldukça güçlü bir performans sergilediğini ve 8 ayda bütçenin 231 milyon lira fazla, 38 milyar lira faiz dışı fazla verdiğini ifade eden Şimşek, bu gerçekleşmenin, "seçim bütçeleri uygulanacak ve bütçe açığı artacak" dedikodularının ne kadar yersiz olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.
Şimşek, söylentilerin aksine, gerçekleşmelerin bütçe açığının yıl sonu için öngörülen 34 milyar liranın altında kalabileceğini gösterdiğine işaret etti.
2013 yılı ocak-ağustos döneminde bütçe gelirlerinin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 259,9 milyar lira olduğuna değinen Şimşek, bütçe giderlerindeki artışın ise gelirlerin gerisinde kalarak yüzde 13,4 arttığını ve 259,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.
Bu olumlu performansta vergi ve özelleştirme gelirlerinin güçlü seyretmesinin etkili olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Bu yılın 8 ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,6 artarak 216 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu tabloda, iç talepteki toparlanmanın etkisiyle ithalat ve tüketime dayalı olan vergilerdeki güçlü tahsilat etkili olmuştur. Bu dönemde ithalden alınan KDV yüzde 29,6, özel tüketim vergisi yüzde 24,1, dahilde alınan KDV yüzde 22,4 artmıştır.
Özelleştirme gelirleri de yılın 8 ayında OVP’de öngördüğümüz 4 milyar liranın üzerine çıkarak 8,3 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.
2B’den ise satışların başladığı 15 Nisan tarihinden bu yana toplam 900 milyon lira tahsil edilmiştir. Tahsilatların artarak devam etmesi beklenmesine rağmen, yıl sonunda 2B gelirlerinin bütçede öngörülen 4,8 milyar liranın altında kalması muhtemeldir."
Bakan Şimşek, bütçe giderlerinin alt kalemlerine bakıldığında, ana bütçe giderlerini oluşturan personel harcamaları ile cari transferlerin yılın 8 ayında yıllık bazda yüzde 10-15 aralığında artarak nispeten yüksek seyrettiğini ifade ederek, bu yıl önceki yıllardan farklı olarak üretken yapıyı tetikleyen sermaye gider ve transferlerinin yılın ilk yarısından itibaren devreye sokulduğunu vurguladı.
Kamu harcamalarını önceden kullanarak iç talebin canlanmasına ve ekonomik büyümenin hızlanmasına katkı sağladıklarına, geçen hafta açılanan büyüme rakamlarının da bunu teyid ettiğine dikkati çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yılın geri kalan dört ayına bakacak olursak, ABD Merkez Bankasının para politikasında yapacağı değişiklik ile Ortadoğudaki siyasi belirsizliklerin piyasalar üzerinde risk oluşturduğunu görmekteyiz. Tüm bu risklere karşı ülkemizde makro-finansal istikrarı korumak adına en önemli çıpamız olan mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz."