Piramit Haber

Dolarda sarsıcı gelişme!

Ekonomi

Dolar kuru tarihi zirveyi gördü Dolar/TL 3,0687 ile rekor tazeledi. Yaşanan olaylar sonrası dolar kaç lira oldu? Çeyrek altın fiyatları ne kadar? İşte dolar kuru ve altın fiyatlarında son durum...

 Dolar kuru ve çeyrek altın fiyatları yaşanan terör saldırıları ve siyasi belirsizlik nedeniyle kritik durumda. Dolar/TL 3,0687 ile rekor kırdı. Küresel çapta yaşanan dalgalanma ise piyasaları vurdu. İşte yaşanan gelişmeler sonrası dolar kuru ve altın fiyatlarında son durum...
Dolar'ın alış fiyatı 3,0550 satış fiyatı ise 3,0600 oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 109,05 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 729,00 lira oldu.

DOLARDA SON DURUM
İstanbul serbest piyasada dolar 3,0460, avro 3,4560 liradan haftaya başlamıştı.

Kapalıçarşı'da 3,0550 liradan alınan dolar 3,0600 liradan satılıyor. 3,4640 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 3,4690 lira olarak belirlendi. Önceki kapanışta doların satış fiyatı 3,0420 lira, avronun satış fiyatı ise 3,4360 lira olmuştu.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR OLDU? - ALTIN FİYATLARI
Siyasi belirsizlik, terör eylemlerinin artması ve piyasalarda yaşanan dalgalanma hem dövizin hem de altında fırtınalar kopardı. Altın fiyatları bu gergin ortamda çalkantılı olarak işleyişini sürdürüyor. İşte altın fiyatlarında son durum...

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 109,05 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 729,00 lira oldu.

DOLAR REKOR TAZELEDİ
ABD Merkez Bankasının (Fed) bu hafta yapacağı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde TL varlıklar üzerinde baskı artarken, dolar/TL 3,0687 ile tüm zamanların zirvesini gördü.

Geçen hafta 2,9880 - 3,0631 aralığında hareket eden ve 3,0460 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, böylece haftalık bazda üst üste 8'inci haftayı da yükselişle tamamlamıştı.

Yeni haftaya da yükseliş isteği ile başlayan dolar/TL, 3,0687 ile rekor tazeledikten sonra şu dakikalarda 3,0660 seviyesinden alıcı buluyor. Güne 3,4708'den başlayan ve 3,4795 ile tüm zamanların zirvesini gören avro/TL ise şu dakikalarda 3,4750'den işlem görüyor.

Analistler, Fed'in perşembe günü faiz artırımına gidebileceği beklentilerinin, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine yol açtığını ifade ediyor.

Yabancı yatırım bankalarının, Türk bankacılık sektörüne ilişkin negatif değerlendirmelerinin de özellikle banka pay piyasaları ve TL’yi olumsuz etkilediğini belirten analistler, ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü gerçekleştirmesi beklenen Türkiye değerlendirmesinin de TL üzerindeki baskıyı artırdığını dile getiriyor.

Teknik olarak dolar/TL'nin 3,05'in üzerinde kaldığı sürece 3,10 seviyesinin izleneceğini öngören analistler, Fed'in faiz kararına kadar piyasalardaki dalgalanmanın süreceğini de kaydediyor.

BORSA İLK SEANSI YÜKSELİŞLE TAMAMLADI
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı yüzde 0,10 yükselişle 71.422,27 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi ilk seansı önceki kapanışına göre 71,40 puanlık artışla tamamlarken, toplam işlem hacmi 982 milyon lira olarak gerçekleşti. İlk seansta bankacılık endeksi yüzde 0,72 düştü, holding endeksi yüzde 0,94 yükseliş kaydetti. Yatırımcısına en çok kazandıran sektör endeksi yüzde 1,81 ile madencilik, en fazla değer kaybeden sektör endeksi ise bankacılık oldu.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, en yüksek 71.682,49 puanı görse de, yabancı yatırım bankalarının Türk bankacılık sektöründeki risklere işaret eden raporlarının ardından banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla kazançlarını geri vererek seans içinde 71.182,86 puana kadar geriledi.

Analistler, endeks üzerinde ağırlığı yüksek banka pay piyasalarındaki satış baskısının azalması durumunda endeksin yükseliş eğilimini sürdürebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 71.000 seviyesinin destek, 72.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.


GÖZLER BU HAFTA FED KARARINDA
Geçtiğimiz haftaları Çin ekonomisine yönelik endişelerle geçiren piyasaların şu sıralar konuştuğu tek konu ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu hafta düzenleyeceği faiz toplantısı. Piyasa oyuncuları üç soru ve senaryo üzerinde duruyor: Banka faizleri dokuz yıllık aradan sonra ilk defa yükseltecek mi? Yoksa faizlere dokunmayıp mevcut durumun devamını mı sağlayacak? Belki de her zaman olduğu gibi dikkatle seçilmiş kelimeler kullanarak faiz artışına gitmeden piyasalara müdahalede bulunmayı tercih edecek.

KİMSEYE YARANAMAYACAK
Habertürk'ün haberine göre, bankanın ABD faizi ile ilgi alacağı karar sadece ABD’yi etkilemeyecek. Yellen açısından işin en kötü tarafı ise hangi kararı alırsa alsın dünya ekonomisinin bundan bir şekilde etkileneceği. Soru ise şu: Kim, ne kadar iyi veya kötü etkilenecek? ABD ekonomisine bakıldığında faizlerin artması gerekir. Zira büyüme yüzde 3’leri aştı, işsizlik ise yüzde 5.1’le 7 yılın dibinde ve yeni iş kurma oranı da rekor seviyede. Dünyaya bakıldığında ise resesyonla, deflasyon korkuları arasında yaşayan bir Avrupa var. Her ay 60 milyar Euro para basan AB Merkez Bankası düşük kur avantajıyla ABD ile rekabet etmeye çalışıyor. Yani, FED faiz artırdığı anda dolar daha da değerleneceği için ABD kur bazlı dış ticaret avantajını uzun bir süreyle AB’ye kaptıracak.


ABD SEÇİMLERİ DE ETKİLİYOR
Asya’da ise pek çok ülke dış borç, cari açık veya hammadde giderleri gibi sorunlar nedeniyle değerlenen dolara endişeyle bakıyor. Faiz artışıyla hızla değerlenecek dolar bu ülkelerin yükümlülüklerini kısa ve orta vadede taşınamaz hale getirebilir. Tüm ekonomik ölçülerin ötesinde ise bir de Kasım 2016’da yapılacak ABD başkanlık seçimleri var. Banka bir yandan güvenilirliğini yitirmeden diğer yandan da seçim sürecini etkilemeden faiz artışı sürecini hayata geçirmeye çalışacak. İşte FED ve Yellen’in faiz artışında tutturması gereken denge bu.

SENARYO 1

FED FAİZİ ARTIRMA KARARI ALIRSA...

ETKİSİ NE OLACAK?
-Piyasalardaki yüksek miktardaki doları geri çekmesi

-Karar ucuz para döneminin bittiğini ve borçlanma maliyetinin artık artacağını gösterecek.

-Bu kararın toparlanan ABD ekonomisini yavaşlatma ve borsaları da düşürme riski var.

-Hızla değerlenecek dolar ise gelişmekte olan ülkeleri yeni bir borç krizine sürükleyecek.

SENARYO 2

FED FAİZİ ARTIRMA KARARI ALMAZSA…
ETKİSİ NE OLACAK?
-En son Temmuz 2006’da faiz artırdı. 2008’den beri % 0.0.25 aralığında tutuyor.

-FED 2008’de patlak veren finans kriziyle mücadele için 7 yılda 3.5 trilyon dolar bastı.

-Paralar tüketiciye gideceği yerde borsaları şişirdi. Faiz artmazsa balon şişecek.

-Banka şişen balonun havasını yavaş yavaş kaçırmazsa bir sonraki patlama daha şiddetli olacak.

SENARYO 3

FED KONUŞARAK ETKİ EDERSE…

ETKİSİ NE OLACAK?
-FED faizi artırsa da artırmasa da kısa ve orta vadeli etkisi sarsıcı olacak.

-Banka dünya çapında yeni bir ekonomik krizin sorumlusu olmak istemiyor.

-FED faiz kararı yerine konuşarak müdahaleyi seçebilir. Böylece kötü etkiler sınırlı kalabilir.

-Böylece Kasım 2016’daki ABD Başkanlık seçimi öncesi güvenilirliğini korur.

IMF FAİZ ARTIŞINA KARŞI
-Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, FED’in faiz artışı konusunda acele davranmamasını istiyor.

-IMF, FED’in faiz artırması halinde bu politikasının arkasında durmasını, geri adım atmamasını talep ediyor.

FAİZ KARARIYLA TARİHE GEÇECEK
FED Başkanı Janet Yellen hem ABD hem de küresel ekonomi için büyük öneme sahip faiz toplantısını yönetecek. Bankanın alacağı kararlar ters teper ve dünya ekonomisi yeniden bir kriz dönemine girerse ekonomi tarihi Yellen’i hiç iyi anmayacak.

BOL PARA POLİTİKASI SORUNUN KENDİSİ OLDU
ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikalarına yönelik attığı adımlar hep tartışmalara neden oldu. Banka 2008’de patlak veren finans krizinden çıkış için faizleri sıfıra indirip piyasalara fazladan 3.5 trilyon dolar pompaladı. Yapılan plan bol likiditenin başta bankalar olmak üzere tüketicileri de kurtarması yönündeydi. Ama son yedi yılda yaşanan gelişmeler bol paranın yatırım araçlarında devasa bir balona dönüştüğünü gösteriyor.

"DAHA FAZLA GECİKTİRMESİN"

Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarından yetkililer, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını geciktirmek yerine yakın zamanda yapması çağrısında bulundu. Endonezya Merkez Bankası’nın kıdemli başkan yardımcısı Mirza Adityaswara, "ABD para politikası yapıcıların ne yapacakları konusunda kafa karışıklığı yaşadığını düşünüyoruz. Belirsizlik karmaşa yarattı” diye konuştu. Adityaswara, “FED ne kadar çabuk bir karar verirse durum o kadar çabuk toparlanır ve ardından piyasaya faizleri bir veya iki kez artırıp duracakları beklentisi verebilir" dedi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.