İşte Başçı'dan piyasalara nefes aldıran o konuşma:
- Rezervlerin hızla azalması bazı başka yan etkilere yol açıyor olabilir. O yüzden faiz aracını devreye almak gerekiyor
- Fiyat istikrarı, finansal istikrar açısından üzerimize düşeni yapacağız. Merkez Bankası riskleri en aza indirmeyi çalışacak
- Adımlarımız etkili olsun ama aynı zamanda da sonuç almak için dikkatli adımlar atmak gerekiyor. Onların hepsini enine boyuna tartışacağız. Zor bir dönemdeyiz ama özellikle benim herkesten istirhamım, şimdiye kadar Merkez Bankası nasıl gereken noktalarda, gereken tedbirleri aldıysa bundan sonra da alacaktır
-Türkiye'de Merkez Bankası diye bir kurum vardır. Bu kuruma verilmiş bir iş vardır. Uğraşır, şimdi yapamaz 2 gün sonra yapar, 2 gün sonra yapamaz 1 ay sonra yapar ama mutlaka yapar. Bunun taahhüdünü ben veriyorum, elimizden gelenin en fazlasını yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz
- Erken konuşmamak lazım demiştim en son toplantıda. Bu yıl için de aynı şeyi söylüyorum. Bu yıl da tam tersine olumsuz gibi görünüyor ama erken konuşmamak lazım. Yılın ikinci yarısında hiç beklemediğimiz bir şekilde olumlu gelişmeler de olabilir."
Piyasalarda son durum
Dün TCMB'nin, PPK ara toplantısı duyurusunun ardından tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,39 seviyesinden düşüşe geçen dolar/TL günü 2,2823 seviyesinden tamamlamıştı.
Açıklamaları temkinli karşılayan döviz piyasasında hareketler sınırlı kalırken, analistler, PPK ara toplantı kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ve yarınki ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına kadar oynaklığın artabileceğini tahmin ediliyor.
Erdem Başçı'nın açıklamalarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, TCMB'nin faiz koridorunun getirdiği esnekliği korumak isteyeceğine dikkati çekti.
"Böylelikle, bankalararası piyasada faizler otomatik olarak her gün yüzde 9 civarında oluşmaya başlarken, gerekli görülen günlerde bu piyasadaki oranların 200 baz puan daha artması sağlanmış olacaktır.
Buna karşılık, aynı toplantıda şu an yüzde 7,75 düzeyinde olan faiz üst koridorunda bir değişikliğe gitmeden, sadece EPS'lerde uygulanacak faizi yükseltme yoluna gidilirse, bu kararın piyasa yansımasının çok olumsuz olacağını düşünüyoruz. Fazla ihtimal vermediğimiz tek ve daha yüksek faiz oranı senaryosu ise piyasa etkisinin en güçlü gözleneceği senaryo olacaktır.
Toplantı öncesi TCMB açısından büyük bir avantaj teşkil eden nokta, Başçı'nın olası PPK kararına ilişkin sinyal vermesi ve daha önemlisi bu sinyalin piyasa etkisini gözleyecek olmasıdır. Bir diğer deyişle, Enflasyon Raporu sonrası olumlu piyasa tepkisi PPK kararlarındaki şahinliğin dozunu azaltacak, tersi ise artıracaktır. Bu ise, TCMB açısından bir hamle avantajına işaret etmektedir."
"Anlaşılabilirliği ve öngörülebilirliği artırma söylemleri kritik önemde"
Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı ise bu akşam gerçekleştirilecek PPK toplantısının ardından gece yarısı açıklanacak kararla ilgili olarak, TCMB'nin sıkılaşma adına üzerine düşeni yapacağı beklentisinin verildiğine dikkati çekti.
Tokalı, alınacak kararla hem kurdaki oynaklığı azaltmak hem de kredi artış hızını düşürmek için, getiri eğrisinin eksi eğimli haline getirileceğini anladıklarını kaydederek, "Faiz koridorunun genişliğinin üst bandın yukarı çekilmesiyle genişletileceğini, bu adımın ek parasal sıkılaştırma günlerinde yüzde 9'un da üzerinde fonlama yapılmasına imkan verecek şekilde, yüzde 10,25 seviyesindeki geç likidite penceresi faiz oranının da yukarı çekilmesini içererek, gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, para politikasının sadeleştirilmesi ve anlaşılırlığını artırma açısından, tek faiz oranından fonlama konusunun da değerlendirileceğini anlıyoruz" değerlendirmelerini yaptı.