Gülkaynak, "Sektör dışından gelip yatırım yapanlar zarar etti. Geri ödemesini yapamayan çok sayıda işletme satılığa çıkarıldı, kapananlar var" dedi.
Yatırım artı işletme şeklinde büyük çaplı kredi kullananların ödemede sıkıntı yaşadığını vurgulayan Gülkaynak, "Hayvancılığı bilmeyenler, kredinin cazibesine kapılarak yatırım artı işletme şeklinde kredi aldılar. Büyük umutlarla işe girdiler. Yüksek karlar hedeflediler ama hüsrana uğradılar. O dönemlerde gebe düve alımı için 7 bin liraya kadar kredi alanlar, şimdi aynı düveyi 4 bin liraya satıyor. Elindeki malın değeri yüzde 40-50 düştü. Bu krediyle kurulan çok sayıda işletme satılık" diye konuştu.
Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise sıfır faizli hayvancılık kredilerinin faturasının hayvancılığı bilmeyenlere ağır olduğunu söyledi. Eskiyörük, "Sıfır faizli krediye herkes balıklama atladı. Talep artınca 4 bin lira olan düveyi 7 bin liraya aldı. Şimdi 4 bin liraya satamıyor. Sadece ucuz para almak amacıyla sektör dışından işe girenler büyük sıkıntıya girdi" ifadesini kullandı.
Kurulan çiftlikler hayvan varlığını artırdı
Kredilerle kurulan çiftlikler sayesinde Türkiye'nin canlı hayvan varlığı önemli oranda artığını belirten Eskiyörük, şunları kaydetti: "Çiftlikler hayvancılıkta arz talep dengesini de bozdu. İthalatında önü açılınca çiftlikler hayvanla doldu. Artan hayvan varlığı ile damızlık hayvan fiyatları aşağıya çekildi. Süt üretimi artığı için fiyatlar düştü. Hayvanlarına kaba yem üretecek arazisi olmayanlar yükselen yem fiyatları nedeniyle maliyetlerini karşılayamadılar. Hayvancılığın en büyük gideri kaba yem. Bunları hazır almak, hayvanları lokantadan beslemekle eşdeğer. Oluşan bu tablo sonucunda krediyi alanlar borcunu ödeme derdine düşerek çiftlikleri satılığa çıkardı."