Ali Babacan'ın yer almadığı yeni hükümette, AK Parti hükümetlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek'in başbakan yardımcısı olarak yer alması piyasalar açısından 'olumlu' karşılandı.
Şimşek, Maliye Bakanlığı görevini, ekonomide deneyimli isimlerden Naci Ağbal'a devrederken; ekonomide öncelikli gündem 1300 liralık asgari ücret olacak. Asgari ücret görüşmelerini ilk kez kabinede yer alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yapacak.
'FAİZ' MUAFİYETİ, 2016'DA DA SÜRECEK
Ekonomi yönetiminin ikinci önceliği üç aylık 'geçici bütçe' olurken, Aralık ayında yasalaşacak.
Bir diğer 'ivedi' düzenleme ise 31 Aralık 2015'te süresi sona erecek olan, Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67.maddesini uzatmak olacak. Banka mevduat faizi, döviz tevdiat hesabı faizleri ve repo gelirlerinin tutarı ne olursa olsun vergi dairesi beyanı ve gelir vergisinden muafiyet sağlayan ancak süresi 31 Aralık'ta dolacak olan uygulamanın 2016 yılına uzatılması ve yine vade süresine göre yüzde 10, 12 ve 15 oranında stopaj uygulamasının devam etmesi planlanıyor.
EMEKLİYE 1200 LİRA, POLİSE EK GÖSTERGE!
AK Parti'nin 1 Kasım seçim beyannamesinde verdiği sözler için 100 günlük eylem planı hazırlanacak. Emekli maaşlarında yapılacak yıllık 1200 liralık artış; polislerin emniyet hizmet tazminatında yapılacak değişiklikle maaşlarında 240 ila 580 lira arasındaki artış;
er ve erbaşların harçlıklarının 30 liradan 100 liraya çıkarılması; gençlerin Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesi, muhtarlara zam, çiftçiye KDV desteği, esnafa vergi kolaylığı gibi sözler için yasal değişiklikler ilk 100 günde yapılacak. Yine kamuda 'asıl işi yapan' taşeron işçilerin kadroya alınması vaadi de yerine getirilecek.
Orta Vadeli Planın (OVP) güncellenmesi ve 2016 Bütçe Kanunu 2016'nın ilk üç ayında yapılacak öncelikli gündem maddeleri olacak.
PİYASALAR 'FAİZİ', REEL SEKTÖR 'ASGARİ ÜCRETİ' BEKLİYOR
Hem mali piyasalar hem de reel sektörün gözü de hükümette olacak.
Mali piyasalar BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in 'faizle ilgili sözleri ve fetva kurulları' açıklamalarından sonra hükümetin bu alanda nasıl bir adım atacağını merak ederken; reel sektör de 1300 liralık asgari ücretin işveren üzerine getireceği yükün devletle paylaşılmasına dair çözüm bekliyor. Ayrıca reel sektör, hükümetin seçim öncesi verdiği sözlerden olan 'yatırımların cazip hale getirilmesini' de bekliyor.
Hükümetin, istihdam, yüksek katma değer ve ihracat artışına yönelik yatırım alanlarına öncelik veren yeni bir teşvik sistemi kurması öngörülüyor.
HEDEFTE 'GIDA ENFLASYONUNU DÜŞÜRMEK' VAR
64. Hükümetin önceliklerinden birini de 'enflasyon hedefinde' büyük sapmalara neden olan 'gıda enflasyonu' ile mücadele olacak. Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için özellikle 'tarla- market-sofra' zincirindeki sorunların ortadan kaldırılması hedeflenecek.