Piramit Haber

Kaza sonrası bu haklarınızı biliyor musunuz?

Ekonomi

Trafik kazası geçirdiniz ya da bir yakınınız buna mağdur kaldı haklarınızın neler olduğunu biliyor musunuz? İşte kaza sonrası sigortalardan alabilecekleriniz.

Ülkemizde özellikle ölümlü ve ağır yaralanmalı kazalarda mağdurlar ve mağdur yakınları sahip oldukları haklar konusunda bihaber durumdalar. Oysa böyle anlarda sigorta şirketlerinden binlerce lira alma hakkınız var. Bu parayı başvurup almadığınız için milyonlarca liralık tazminatlar sigorta şirketlerine kalıyor. 

*Peki bu haklar nelerdir?
*Nasıl alırsınız? 

Hukuki görüşüne başvurduğumuz, Şenel Hukuk Bürosu’ndan Avukat Necip Şenel, “Trafik kazaları nedeniyle birçok kişinin mağdur olduğunu, özellikle taşrada birçok insanın haklarından habersiz olduğunu” ifade etti. 

Hukukçulara başvurmanın dahi insanlara külfet gibi geldiğini söyleyen Şenel, “Ancak bu nedenler ile oluşmuş zararlar nedeniyle talep ve dava haklarının kullanılmamasından ötürü milyonlarca lira sigorta şirketlerine ve güvence fonuna kalıyor” dedi.

Trafik kazasında yaralanan ya da bir yakınını kaybeden kişilerin sigorta şirketlerinden talep edebilecekleri şeyler şunlar;

Maddi tazminatlar: Yani araçta ortaya çıkan hasar, ölen yakın için yapılan cenaze giderleri, araçta bulunan mallara gelen zararlar ve buna benzer tüm maddi zararlar talep edilebilir.

Manevi tazminat: Ülkemizde artık Batı sisteminde olduğu gibi, oldukça yüksek meblağlarda manevi tazminatlara hükmedilebilmektedir. Yaralanan, bir organını kaybeden ya da yakını ölen kişilerin acısını hafifletmese de, çekilen manevi ıstırabın tazmini mahiyetinde bir miktar ödeme yapılması gerektiği düşüncesi, artık Türkiye’de de yerleşmiştir.

Destekten yoksun kalma tazminatı: Yakınını kaybeden aile fertleri kaybettikleri kişilerin maddi desteğinden mahrum kaldıkları için bu bedelleri sigorta şirketlerinden alabilirler. Örneğin kocasını araba kazasında kaybeden ev hanımı veya çocukları tarafından bakılan anne babalar, aynı yaşam standardını bu tazminat ile sürdürebilmektedir.

-Ölüm tazminatı
-Malullük aylığı
-Mahrum kalınan kazanç kaybı
-Tedavi giderleri
-Kazaya bağlı ödenmek zorunda kalınan yargı giderleri ve avukata ödenen vekâlet ücretleri, sigorta şirketinden talep edilebilir.

DOĞRUDAN SİGORTA ŞİRKETİNE BAŞVURUN Necip Şenel ayrıca, mağdurların mağduriyetinin artmaması için tanınmamış ve güven vermeyen şirketlere ya da danışman unvanlı kimselere vekâlet vermekten kaçınmalarını, bunun yerine doğrudan sigorta şirketlerine ve güvence hesabına başvurmalarını, uyuşmazlık halinde ise mutlaka hukukçulardan yardım almalarını tavsiye ettiğini belirtti. 

ÖLEN KUSURLU BİLE OLSA TAZMİNAT HAKKINIZ VAR Avukat Şenel, ölenin kazada kusurlu olması durumunda dahi bu kalemlerin istenebileceğini de sözlerine ekledi.

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU(TUİK) 2016 KARAYOLLARI TRAFİK KAZA İSTATİSTİKLERİ

Türkiye’de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi

Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin 363 adedi maddi hasarlı, 185 bin 128 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %75'i yerleşim yeri içinde, %25'i ise yerleşim yeri dışında meydana geldi.

Trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişi öldü, 303 bin 812 kişi yaralandı

Türkiye’de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 493 kişi kaza yerinde, 3 bin 807 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Ölümlerin %48,3'ü, yaralanmaların %67,3'ü yerleşim yeri içinde gerçekleşirken, ölümlerin %51,7’si, yaralanmaların ise %32,7’si yerleşim yeri dışında oldu.

Trafik kazalarında ölenlerin %43,5'ini sürücüler oluşturdu

Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında gerçekleşen trafik kazalarında ölen kişilerin %43,5’i sürücü, %33,1'i yolcu, %23,4'ü ise yayadır. Trafik kazalarında ölenler ve yaralananlar cinsiyetlerine göre incelendiğinde ise ölenlerin %77,9'unun erkek, %22,1’inin kadın, yaralananların ise %69,3'ünün erkek, %30,7'sinin kadın olduğu görüldü. 

Kazaya neden olan kusurlar içinde sürücü kusurları %89,6 ile ilk sıradadır

Türkiye’de 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına neden olan toplam 213 bin 149 kusura bakıldığında kusurların %89,6'sının sürücü, %8,7'sinin yaya, %0,8'inin yol, %0,5'inin taşıt ve %0,4'ünün yolcu kaynaklı olduğu görüldü.

Ölümlü yaralanmalı kazaların %67,6’sı gündüz meydana geldi

Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında ölümlü yaralanmalı trafik kazasına karışan toplam 295 bin 727 taşıtın %52,1'i otomobil, %15,7’si motosiklet, %15,7’si kamyonet, %3,1’i minibüs, %2,9’u kamyon, %2,4'ü çekici, %2,3’ü otobüs, %1,1'i traktör ve %4,7'si diğer taşıtlardan oluştu. 

Ölümlü yaralanmalı kazalar en fazla Temmuz en az Ocak ayında oldu

Türkiye’de 2016 yılında meydana gelen 185 bin 128 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında Temmuz ayı %10,7 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken Ocak ayı %5,9 pay ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. Haftanın günlerine göre bakıldığında ise ölümlü yaralanmalı kazaların %15,1 pay ile en fazla Cuma günü ve %13,6 pay ile en az Perşembe günü gerçekleştiği görüldü.

Ölümlü yaralanmalı kazaların %67,6’sı gündüz meydana geldi

Ülkemiz karayolu ağında meydana gelen 185 bin 128 ölümlü yaralanmalı kazanın %67,6'sı gündüz, %29,9 ’u gece ve %2,5 ’i alacakaranlıkta oldu.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 2018’dir.

-----------

AÇIKLAMALAR
Karayolu trafik kaza istatistiklerine ilişkin veriler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığının (JGnK) idari kayıtlarından derlenmekte ve Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında TÜİK tarafından yıllık olarak yayımlanmaktadır. Toplam kaza sayısına tarafların kendi aralarında anlaşarak tutanak düzenledikleri maddi hasarlı kazalar da dahil edilmiştir. 

Karayolu trafik kazası istatistiklerindeki ölü sayılarında 2015 yılına kadar sadece kaza yerinde tespit edilen ölümler kapsanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜİK işbirliğinde yürütülen trafik kazası istatistiklerindeki ölüm verilerinin uluslararası tanımlara uyumlu hale getirilmesi yönündeki çalışmaların tamamlanması sonucunda 2015 yılından itibaren istatistiklere trafik kazasında yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edilenlerden kazanın sebep ve tesiriyle otuz gün içinde ölenlere ait istatistikler de dahil edilerek kullanıcılara sunulmaktadır.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.