Kırmız et fiyatlarındaki fiyat artışı sektörü ithalata yönlendirdi. Sektör temsilcileri,Başta Et ve Süt Kurumu'na açılan ithalat kontenjanının et fiyatlarını markette ve kasapta kesinlikle düşürmeyeceğini ifade etti.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Bosna-Hersek'ten 15 bin tonluk sığır eti ithalatı için Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne (ESK) tarife kontenjanı açılmasına ilişkin, "Et ve Süt Kurumunun Bosna-Hersek'ten yapacağı ithalat, markette ve kasapta kesinlikle et fiyatlarını düşürmeyecek" dedi.
Tunç, Bakanlar Kurulu'nca alınan kararın üretim adına insanları çıkmaza ve yarınlarıyla ilgili karamsarlığa iteceğini öne sürdü.
"BENZER KONULARDA KARAR ALINIRKEN ÜRETİCİLER DÜŞÜNÜLMELİ"
Benzer olayın 2010'da yaşandığını anımsatan Tunç, 2 yıl önce çok fazla et ithal edildiğini ancak fiyatların düşmediğini, bunun yanında üretimde azalma olduğuna dikkati çekti.
Tunç, Türkiye'nin 4 yılda kendini toparlamaya çalışırken yine aynı durumla karşılaştığını ileri sürerek, buna benzer konularda karar alınırken sosyal yönlerine bakılması ve üreticilerin düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
"Et ve Süt Kurumu, tamamen gereksiz bur kurum" diyen Tunç, şöyle devam etti:
"Bu kurum, et sektörünün önündeki en büyük engeldir. Sektörün büyümesi, ihracat yapabilmesi, üretimi arttırması noktasında ESK, tamamen engel. Önceden Et ve Balık Kurumuydu, değişti, Et ve Süt Kurumu oldu ancak sadece adı değişti. Mevzuat ve yapı değişmedi. Et piyasası diğer ahşap veya otomobil sanayisi gibi değil, canlı hayvanla ilgilenildiği için hareketli yapısı var. Hayvan pazarları sabaha karşı 04.00'te kurulur, 09.00'da kapanır. ESK da 09.00'da çalışmaya başlıyor."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üretimle ilgili her türlü desteği verdiği dönemde Bosna Hersek'ten et ithal edilmesinin can sıkıcı olduğunu dile getiren Tunç, "Devletimiz araba, uçak üretmeye çalışıyor. Elimizdeki tek gücümüz çalışkanlığımız, üreticiliğimiz. Biz tarım ve hayvancılık ülkesiyiz, tüm sorunlarımızı üretimle aşabiliriz. İlk önce kendimize yetebilecek hale gelelim, sonra ihracat yapalım. Bütün Ortadoğu'ya hayvan ihraç ederken, bugün neden ithalat yapılıyor? Devletle içindeki organlar farklı işliyor.
Devlet, üretime bu kadar destek verirken, ithalat yapmasına anlam veremiyorum. Devlet, üretim için hayvancılığa yıllık 12 milyar lira hibe desteği verirken, Bosna Hersek'ten ithalat yapılması canımı acıtıyor" ifadesini kullandı.
HABER İÇİN TIKLA