Bugün'ün haberine göre, balıkçılara teslim etmek üzere yasal yollarla Tüpraş’tan aldığı ÖTV’siz motorini daha sonra yasa dışı yöntemle bayilere normal fiyattan satarak büyük miktarlarda haksız kazanç elde eden vurguncular durduruldu. Tüpraş kapısı kapanınca bu sefer de aynı yöntem ithalat üzerinden yapılmaya başlandı. Milyonlarca lira vergi kaybına uğrayan Maliye yeni vurgunu önlemek için yeni tedbirler aldı.
TÜPRAŞ BİTTİ İTHALAT BAŞLADI
Maliye, vurgunu önleyebilmek için Tüpraş’tan ÖTV’siz akaryakıt alımına sıkı denetim getirdi. Bu önlemle birlikte Tüpraş’tan alımlar bıçak gibi kesildi. Geçen yıl şubat ayında 14,3 milyon liralık ÖTV’siz motorin alınırken bu yıl şubatta alım 4,2milyona geriledi. Marttan itibarense sıfırlandı. Geçen yılın mart-haziran döneminde Tüpraş’tan toplam 110 milyon liralık vergisiz akaryakıt çeken akaryakıt şirketleri, bu yıl Tüpraş’tan tek kuruşluk dahi motorin almadı.
BALIKÇILARA ALDIKLARINI SÖYLÜYORLARDI
Alınan önlemle balıkçıların sırtından yapılan büyük vurgunun sona erdiği düşünülürken, vurgun, ithalat cephesinde yeniden patlak verdi. Tüpraş’ın kapısından eli boş dönen akaryakıt dağıtım şirketlerinin bu sefer ithalata yöneldikleri belirlendi.
Yapılan tespitlere göre, çok sayıda akaryakıt şirketi, balıkçılara ve deniz taşımacılığında kullandırılacağı beyanıyla yurtdışından yüklü miktarlarda akaryakıtı yurda getirmeye başladı.
Mevzuat boşluğundan yararlanan firmalar, beyanları doğru kabul edildiği için akaryakıtı gümrüklerden geçirirken hiçbir engelle karşılaşmadı. Firmalar, Maliye Bakanlığı’na bildirimde bulunmadan istedikleri kadar akaryakıtı ÖTV ödemeden yurda sokmaya başladı.
Yetkililer, Türkiye’de bir tek bayisi dahi olmayan çok sayıda firmanın “akaryakıt dağıtım şirketi” adı altında akaryakıt ithalatı yapmaya başladığını söyledi. Bu yolla mart ayından bu yana 100 milyon liranın üzerinde ÖTV’siz yakıtın yurda getirilmiş olabileceği tahmin ediliyor.
DENETİMLER ARTTI
Maliye Bakanlığı, çıkardığı tebliğle akaryakıt ithalatına sıkı denetim getirdi. Bu düzenlemeyle dağıtım şirketlerinin teminatı 2 milyon liradan 10 milyon liraya yükseltildi, firmalara da Bakanlığa bildirim zorunluluğu getirildi. Akaryakıt vurguncularına karşı alınan yeni önlemlerin ithalat yoluyla elde edilen haksız kazancı bitirebileceğini ancak fırsatçıların yeni yöntemler geliştirebilecekleri uyarısı yapılıyor.
Milliyet Haber
Milliyet Haber