Alman Otomobil endüstrisinin ünlü markası Opel'de krize dayanamadı. Opel Bochum tesislerinde çalışan yaklaşık 2 bin 700 işçi için 12 Aralık Cuma günü son çalışma günü olacak.
10 Ekim 1962 yılında Bochum kentinde 678 bin ve 709 bin metrekarelik iki arsa üzerine kurulan Opel tesislerinde 20 bine yakın işçi çalışıyordu. Avrupa'nın en modern fabrikası olarak gösterilen Opel, yılda 250 bin otomobil üretimiyle Bochum ve Dortmund kentinde yaşayanlar için istihdam sağlıyordu. Bochum ve Dortmund kentlerinde maden ocakların kapanmasının ardından Opel tesisleri herkese yeni bir umut kapısı olmuştu.
İŞÇİ BAŞINA 110 BİN EURO TAZMİNAT ÖDENECEK
Küresel krizin etkisinde yaşam mücadelesi veren Opel'in 52 yıl sonra Bochum tesislerini kapatma kararı herkesi adeta şok etti. İşten çıkarılan her işçiye ödenecek 110 bin Euro tazminatın Opel'e maliyeti 550 milyon Euro'yu buluyor. Bochum tesislerinde Opel'in Kadett, Rekord, Manta daha sonra aile arabası Zafira, modelleri üretiliyordu.
Çalışanların yaş ortalaması 50 olan Opel işçileri için iş bulma şansı düşük. İşçi temsilcisi Rainer Einenkel, "Opel tesislerin yedek parça bölümünde 700 işçimiz için 2020 yılına kadar iş garantisi sağlamak istiyoruz. Bochum ve çevresinde geniş iş imkanları yok. Bölgede işsiz sayısı çok. Opel işçileri için çok zor bir durumla karşı, karşıyayız" diye konuştu.
2009 yılında kıl payı iflastan kurtulan Opel Bochum tesislerinin bu yıl kapanması Opel tutkunlarını üzdü.