Önce faturaları ödeyip daha sonra kenara para koymak yerine, önce birikim yapacağınız parayı kenara ayırıp ondan sonra harcamalarınızı planlayın.
2. 5 yıllık plan yapın
Finans uzmanları beş yıllık planlar yapmanın faydalı olduğu görüşünde. Buna göre beş yıl içinde finansal olarak neyi başarmak istediğinize karar verip (örn. Altı aylık maaş kadar para biriktirmek, ev için peşinat biriktirmek) buna göre hareket edin.
3. Kendinize kurallar koyun
Harcamalarınızı kontrol altına almak için kendinize kurallar koyun. Hayatınız açısından kritik önem taşımayan şeylere yüzlerce lira harcamayın. Alışveriş yaparken de alacağınız ürünlere göre kendinize birer üst sınır belirleyin.
4. Gizli zengin gibi yaşayın
Çoğu milyoner gösterişsiz bir hayat yaşar. Onları günlük hayatlarında görenler zengin olduklarını anlayamaz. Örneğin, Las Vegaslı milyoner David Sapper, yılda 500 bin dolar kazanmasına rağmen aylık harcamasını 2 bin 500 dolarla sınırlıyor. Kendisi böylece daha erken emekli olabileceğini söylüyor.
5. Emekliliğinizi planlayın
Kariyerinin başında olanlar için emeklilik uzak bir hedef gibi görünse de genç yaşta emekliliğe yönelik plan yapmakta fayda var. Finansçılar, “Ev peşinatı için para biriktirirken kalan her şeyi gideceğiniz davetlere ve tatillere harcarsanız nasıl emekli olacaksınız?” diye soruyor.
6. Bütçe yapın
Elinize geçen parayla yaptığınız harcamaların kaydını tutmak amaçlarınıza ulaşmak için ne kadar para ayırmanız gerektiğini anlamanızı sağlayacaktır.
7. Borçtan kurtulun
Eğer kredi kartı borcu gibi yüksek faizli borçlara sahipseniz bunlardan kurtulmak birinci önceliğiniz olmalı.
8. Gelirinizi artırın
Finansçılar elinizdeki varlığı artırmanın iki yolu olduğu görüşünde: Daha az harcamak ya da daha çok biriktirmek. Eğer para biriktiremeyecek kadar düşük bir gelire sahipseniz ek bir iş yapmayı düşünebilirsiniz.
9. Uzmanına sorun
Finansal planlarınıza ve hedeflerinize tarafsız bir bakış açısıyla yaklaşıp size tavsiyeler sunacak bir uzman para biriktirmenize yardımcı olabilir.