Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer güç santraline (NGS) OSBÜK olarak ortak olmak istediklerini belirterek, ''Ortaklık talebimizi Rus tarafı olumlu karşıladı. İyi niyet anlaşması imzalayalım dediler'' diye konuştu.
Özdebir, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da NGS inşa edilmesine dair anlaşmanın 12 Mayıs 2010'da imzalandığını anımsatarak, anlaşmada projeye yerli ortak opsiyonun bulduğunu söyledi.
Projeye ortak olmak için Akkuyu NGS Genel Müdürü Alexander Superfin ile görüştüklerini ifade eden Özdebir, görüşmeye dair şu bilgileri verdi:
''Ortaklık talebimizi Rus tarafı olumlu karşıladı. İyi niyet anlaşması imzalayalım dediler. İyi niyet anlaşmasından sonra detayları görüşmeye başlayacağız. Nükleer oldukça stratejik bir konu. Nükleer santrale sadece paranızla sahip olamazsınız. Siyasi iradenin de bu konuya işaret etmesi gerekiyor. Ortaklı halinde projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) konusunda bizim desteklerimiz olacak. Bunun dışında, ortaklıkla Türk sanayisinin nükleerle tanışması ve santralin Türkiye'de üretilmesi mümkün olan parçalarının ülkemizde üretilmesi sağlanacak.''
Nurettin Özdebir, ortaklık sayesinde Türk sanayicisinin ucuz elektrik kullanma imkanına kavuşacağını ve bunun da uluslararası rekabet gücünü olumlu etkileyeceğini dile getirerek, ''Nükleer santralin elektrik maliyetleri Türkiye'deki elektrik maliyetlerinden çok düşük. Sanayicimiz elektriği 10 cente kullanıyor. Nükleer santralin işletme giderleri ile bu maliyeti 1 cent. Dört üniteden birini işletmeyi istiyoruz. Buradaki elektriği kimseye satmamıza gerek yok, sanayicimiz kullanacak'' dedi.
Yüzde 49'u kadarına sahip olunabilir
Akkuyu NGS yetkilileri de uluslararası anlaşmaya göre yerli ve yabancı yatırımcıların santralin hisselerinin yüzde 49'u kadarına sahip olabileceğine dikkati çekti.
OSBÜK'ten kendilerine gelen talebin de bu doğrultuda olduğunu ifade eden şirket yetkilileri, şu bilgileri verdiler:
''OSBÜK'ün ortaklık talebine sıcak bakıyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz de oldu. Anlaşmayla yatırımcılar projeye sadece hisseleri oranında ortak olabilecek. Ünitelerin satışı söz konusu değil. Zaten bir ünitenin satışı ya da işletilmesi teknik olarak mümkün görünmüyor.''
Akkuyu NGS
Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010'da Mersin'in Gülnar İlçesi'nin Akkuyu Mevki'sinde nükleer güç santrali kurulması için anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre, 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edilecek santralde, her biri 1.200 MW kurulu gücünde 4 reaktör yer alacak. Yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik enerjisi üretilmesinin planlandığı santral, yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak. İlk güç ünitesi inşaatının 2019 yılında bitirilmesi hedeflenen Akkuyu NGS'de, dördüncü güç ünitesinin işletmeye alınması 2022'yi bulacak.