Trafik sigortası, 20 milyon araç sahibi için zorunlu. Zorunlu olan bu sigortanın fiyatı ise son yıllarda hızlı arttı. Bu artış hız kesse de devam ediyor. Sigortacılar maliyetten dertli, araç sahibi ise fahiş fiyatlardan. Hükümet, soruna sigortacıların maliyetini düşürerek çözüm bulmaya çalıştı. Geçen yıl Nisan ayı itibarıyla birçok düzenlemeyi hayata geçirdi. Hatta ‘müdahale’ sinyali verdi. Ama değişen bir şey olmadı.
ÇOK HIZLI YÜKSELMİŞTİ
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi verilerine göre; Mart 2015’te bir otomobilin Zorunlu Trafik Sigortası’nın ortalma fiyatı 271 liraydı. Ancak bu yılın aynı ayında Türkiye genelindeki ortalama fiyat 611 lira oldu. Yani yüzde 125’lik bir fiyat artışı yaşandı. 2017’nin ilk iki ayına göre; Mart’ta fiyatlarda 10-15 liralık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 39 liralık (yüzde 6) düşüş söz konusu.
SON UYARIYI DA YAPMIŞTI
Oysa sigortacılar lehine çıkan yasalarla fiyatların yüzde 20-25 düşmesi bekleniyordu. Sigortacılıkla ilgili faaliyetler Hazine Müsteşarlığı’nın alanına giriyor. Hazine de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e bağlı. Şimşek, 5 ay önce (Ekim’de) primlerdeki 10-15 liralık düşüşü yeterli görmediklerini ifade ederek son uyarıyı yapmış ve fiyatlara müdahale edebileceklerini söylemişti. 2008’den beri serbestçe belirlenen trafik sigortasına müdahale dün geldi.
NİSANDAN İTİBAREN UCUZLAYACAK
Sigorta sektörü lehine atılan bütün iyi niyet adımlarına rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin düşmediğine dikkat çeken Mehmet Şimşek, “Nisan itibarıyla tavan fiyat kararı aldık. Uygulama ile otomobillerde trafik sigorta primleri ortalama yüzde 30 düşecek.Trafiğe yeni çıkacak otomobillerde indirim yüzde 40’ı bulacak” dedi. Buna göre; ortalama poliçe fiyatı 183 lira ucuzlayarak 611 liradan 428 liraya inecek.
TİCARİ ARAÇTA VAR
Zamlar en çok ticari araç sahiplerini vurmuştu. Risk fazla diye 10 kata varan artışlar görülmüştü. Bunun üzerine Ekim 2015’te ticari araçlarda tavan fiyata geçilmişti. Tavan; kamyonda 6000 TL, kamyonette 2000 TL, minibüste 3300 TL, otobüs (18-30 koltuk) 5700 TL, otobüs (31 koltuk üstü) 17.700 TL, takside ise 5400 lira olmuştu. Şimdi 3500 TL’ye kadar çıkan ‘hususi araç’ sigortalarına tavan gelecek, fiyatlar düşecek.
RİSK 7 BASAMAK
Trafik sigortası yaptıranlar 1-7 arasında basamaklara ayrılıyor. İlk kez araç alan 4’üncü basamaktan başlıyor. Kaza yapmayan, her yıl bir basamak yükseliyor. Kaza yapanlar da 1’e doğru düşüyor. 7’ye yaklaştıkça hasarsızlık indirimi artıyor ve poliçe ucuzluyor. 1’e yaklaştıkça sigorta pahalanıyor. Mehmet Şimşek, sigortacıların 1 ve 2’inci basamaktaki riskli sürücüyü sigortalamak istemediğini, bu yüzden yüksek prim yazıldığını söyledi ve ekledi: “Tavan kararı bu mağduriyetleri giderecek.”
MÜTHİŞ FARK
Trafik sigortası fiyatları ‘sbm.org.tr’ye girip sorgulanabiliyor. Ancak sigorta şirketlerinin verdiği teklifler arasında büyük uçurum var. Örneğin; ‘34 (İstanbul)’ plakalı bir araca 3363 lira teklif veren sigorta şirketi de var 1027 lira teklif veren de. Yeni sistemle, her basamak için ayrı bir tavan belirlenecek. Örneğin; 4’üncü basamak için 1200 liralık tavan olacak. Fiyatlar bu tavan fiyatı aşamayacak. Fahiş farklar ortadan kalkacak.
PRİMLER İADE EDİLECEK
Yeni uygulama ile birlikte tavanın üzerinde kalan primlerin de iadesi gündeme gelecek. Örneğin; 5'inci basamakta olup da 5 ay önce 700 liraya sigorta yaptıran ve hiç hasarı olmayan bir sürücü, tavan fiyat 500 lira belirlenmesi halinde 200 liralık farkı alabilecek. İadeden 5 aylık kesinti de yapılacak. Bu kapsamda 83 liralık kesintiden sonra kalan 116 lira geri ödenecek.
İADENİN DİĞER YOLU
İadenin bir başka yolu daha var. Tavan uygulamasından sonra eğer tavanın üzerinde prim ödendiyse mevcut trafik sigortası iptal ettirilebilir. Bu durumda 12 ayı tamamlamaya kalan tutar, sigorta şirketi tarafından geri ödenir. Araç sahibi bu böylece yeni tavan fiyat tarifesiyle yeniden trafik sigortası yaptırarak daha önce ödediği yüksek trafik sigortasından kurtulmuş olur.