Alkol problemi olan kişilerin destek gruplarından yardım almaları çok önemli ve faydalıdır. Bunun yanında doğru gıdaların tüketilmesi de iyileşme sürecinde oldukça yararlı olabilir. Alkolü bırakan kişiler, toksik maddelerin vücutlarından eksik olması sebebiyle rahatsız edici yoksunluk belirtileri yaşayabilmektedirler. Besleyici gıdalar ise sağlık durumlarını iyileştirebilir ve çok alkol tüketiminin vücuda kaybettirdiği besin gıdalarının tekrar alınmasını sağlayabilir.
Alkol detoksuna yardımcı gıda gruplarından ilki düşük yağlı proteinlerdir. Genel olarak düşük yağlı bir beslenme alkol problemi olan kişilerin iyileşme ve detoks süreçlerine katkıda bulunur. Başlarda hastaların iştahı normalden daha kapalı olabilmektedir ancak normal beslenme düzenine dönüldüğünde hastalar çok fazla yiyebilirler.
Düşük yağlı gıdalar kişilerin daha iyi hissetmelerini sağlar ve ruh halini iyileştirdiklerinden alkol probleminin geri gelmemesine yardımcı olabilirler. Yağsız kırmızı et, derisiz beyaz et ve balık tüketimi yağ alımını azaltacaktır. Az yağlı veya yağsız süt ürünleri, tam yağlı süt ürünlerinin yerini kolaylıkla alabilirler. Proteinin kararında tüketimi alkol problemi olan kişilerin beslenmesinde yararlı olacaksa da, çok fazla protein alınımın böbrekleri yorabileceği unutulmamadır.
Tam tahıllı gıdalarda, alkol problemi olan kişilerin iyileşmesine yardımcı olacak kompleks karbonhidratlar bulunur. Bu gıdalar beyne, vücuda ve sinir sistemine enerji sağlarlar. Alkol detoksuna yardımcı olan tam tahıllı gıdalara örnek olarak tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, tam tahıllı ekmek ve makarna, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, esmer pirinç, arpa verilebilir. Tam tahılları, beyaz ekmek ve un gibi işlenmiş tahıllara tercih etmek düşük yağlı beslenmeye yardımcı olur. Lif içeriği yüksek gıdalar aynı zamanda kolaylıkla sindirilirler ve tokluk hissi sağlarlar.
Meyve ve sebzeler de sindirim sağlığını destekleyen yüksek lif içeriğine sahiptirler. Elma, armut, çilek, portakal, incir ve kuru üzüm lif içeriği yüksek meyvelerden, patates, tatlı patates, havuç, turp, bezelye ve pancar ise lif ve karbonhidrat içeriği yüksek sebzelerdendir. Alkol problemi olan kişilerin iyileşme sürecinde tatlı yeme istekleri yüksek olabilir ve alkolü bırakmışken, tatlıyı engelsizce yemeye meyledebilirler. Kilo alımının da alkolizm gibi kötü sonuçları olabileceğinden, daha düşük kalorili olan meyveler tatlı olarak tercih edilmelidir.
Su ve diğer sıvılar alkol detoksuna yardımcı olur çünkü alkolün vücuda kaybettirdiği sıvıların tekrar kazanılmasını sağlarlar. Meyve suları ve yağsız ya da az yağlı süt tüketimi detoks sürecinde faydalıdır. Alkol problemi olan kişileirn kafeinli içecekleri çok tüketmemeleri önerilir çünkü gereğinden fazla kafein alınmasının yaratacağı gerginlik ve uykusuzluğu yaşamaları ruh hallerine iyi gelmeyebilir.