Tüketicileri uyaran sektör temsilcileri, buzdolabında da olsa uzun süre bekleyen çiğköftenin bakteri üretmeye başladığını vurguladı.
Daha önce çoğunlukla Güneydoğu illerinde sıklıkla tüketilen çiğköfte, son zamanlarda yurdun dört bir tarafından tüketici buldu. Sadece Kayseri’de günde ortalama 4 tonçiğköfte satılıyor. Çiğköfte üreticilerinden Orhan Kip, üretim ve tüketim artışının kaliteyle birlikte hijyen sorununu da gündeme getirdiğini söyledi. Çiğktöfte üretiminde bulgur, isot, toz biber, salça ve tercihen fındık ya da ceviz kullanıldığını belirten Kip, fındık ya da cevizin köfteye et lezzeti verdiğini anlattı. Kip, köfte imalatında kullanılan malzeme kalitesinin doğrudan üretime ve damak tadına yansıdığını kaydetti.
ÇİĞKÖFTENİN RAF ÖMRÜ EN FAZLA 3 GÜNDÜR
Çiğköftenin günlük tüketilmesinin en doğru karar olduğunu ifade eden Kip, tüketicileri uyardı. Kip, “Çiğköftenin taze olup olmadığını anlamanın en kolay yolu kokusudur. Ekşime kokusu geliyorsa köfte tazeliğini kaybetmiş demektir. Çiğköftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz. Havayla temas eden çiğköfte, süre geçtikçe acısı artar ve ekşime yapar. 3 günden fazla bekleyen köfte kesinlikle tüketilmemeli.” dedi.